Demonstranty, kteří v Německu protestovali s maketami šibenic, hledá policie

Německá policie začala pátrat po demonstrantech, kteří na včerejším protestu hnutí Pegida v Drážďanech přinesli šibenici se jménem německé kancléřky. Podle drážďanské prokuratury se zatím neznámý pachatel dopustil podněcování k trestnému činu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maketa šibenice se jménem německé kancléřky Angely Merkelové a vicekancléře Sigmara Gabriela na demonstraci hnutí Pegida v Drážďanech

Maketa šibenice se jménem německé kancléřky Angely Merkelové a vicekancléře Sigmara Gabriela na demonstraci hnutí Pegida v Drážďanech | Zdroj: Reuters

Šibenice vzbudila mezi německými politiky velké pohoršení. Podle mnohých je takový způsob protestu už za hranicí.

Kromě jména Angely Merkelové bylo na maketě šibenice i jméno vicekancléře Sigmara Gabriela, v jeho případě zkomolené na „Siegmara“.

Policisté, kteří na demonstraci dohlíželi, si podle mluvčího šibenice vůbec nevšimli. Teď policie pátrá po tom, kdo šibenici sestrojil a chodil s ní v průvodu.

Spoluzakladatel Pegidy Lutz Bachman, kterého policie vyšetřuje z podněcování nenávisti vůči cizincům, označil pozdvižení kolem šibenice za přehnané.

Makety šibenic se jmény politiků se objevily i v České republice. Na začátku července byly vidět na pražské demonstraci proti imigraci. I v Česku to řada politiků odsoudila a případ začala prověřovat policie.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme