Desítky tisíc podpisů pod peticí žádající nové referendum o brexitu jsou falešné

Komise britské Dolní sněmovny vyšetřuje podezření z podvodů ve spojitosti s peticí žádající opakování referenda o brexitu. Podepsat už ji mělo přes 3,2 milionu Britů. Některé jména jsou ale prý falešná a 77 tisíc z nich už bylo vyškrtnuto. Informovalo o tom BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brexit

brexit | Foto: Fotobanka Pixabay

Helen Jonesová, která komisi pro petice předsedá, v prohlášení zveřejněném na twitteru napsala, že podezření z podvodu berou velmi vážně.

„Lidé, kteří přidávají falešné podpisy, by měli vědět, že tím věc, kterou údajně podporují, akorát podkopávají,“ řekla.

Komise podle ní bude o petici jednat na schůzi příští týden a rozhodne, jestli kvůli ní naplánuje debatu. Upozornila taky, že pravost budou nadále hlídat.

Podle premiérky Sturgeonové by se skotský parlament mohl pokusit zablokovat brexit

Číst článek

Uživatelé na twitteru podle BBC upozorňují na to, že některé podpisy přišly ze zahraničí. Právo petici podpořit ale mají jen Britové.

Petice má už nejvíc podpisů ze všech zveřejněných na parlamentních stránkách. Odstupující premiér David Cameron ale její příznivce upozornil, že druhé referendum stejně nebude.

Britové o opuštění Evropské unie rozhodli ve čtvrtečním hlasování. Pro bylo 51,9 procenta voličů. Petici v den vyhlášení výsledků založil podle jejích webových stránek muž William Oliver.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme