Desítky zachráněných z italského trajektu nebyly na seznamu pasažérů

Deset mrtvých po nedělním požáru italského trajektu nemusí být konečnou bilancí námořního neštěstí. Nadále totiž panuje chaos kolem počtu lidí, kteří byli na palubě. Podle oficiálních údajů jich mělo být 478 včetně 56 členů posádky, desítky zachráněných však vůbec nebyly na seznamu pasažérů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří cestující zachránění z trajektu Norman Atlantic už dorazili do italského přístavu Bari

Někteří cestující zachránění z trajektu Norman Atlantic už dorazili do italského přístavu Bari | Zdroj: Reuters

Itálie, která záchranné operace koordinovala, tvrdí, že z hořící lodi bylo evakuováno 427 lidí. Po odečtení deseti obětí by zbývaly zhruba čtyři desítky lidí z oficiálního seznamu, jejichž osud je nejasný, věc je však složitější.

Italské úřady naznačují, že ne každý ze seznamu cestujících na palubu skutečně nastoupil. To by na jednu stranu zvyšovalo naději, že počet obětí už neporoste, nebo alespoň ne výrazně, naproti tomu jsou tu však zprávy o zachráněných, kteří oficiálně na lodi neměli být.

O nich informoval admirál italského námořnictva Giovanni Pettorino a zmiňovalo se o nich i řecké ministerstvo pro námořní plavbu. Konkrétní čísla se v průběhu času mění.

„V tomto okamžiku je již naprosto zjevné, že tam bylo minimálně 25 až 35 osob, které nebyly na oficiálním seznamu, a je velmi pravděpodobné, že se mezi nimi nacházelo alespoň 20 až 25 afghánských uprchlíků,“ uvedl ráno v rozhovoru pro Radiožurnál redaktor české sekce rozhlasu RAI Josef Kašpar.

Po případných dalších pasažérech z trajektu, který mířil z řeckého Patrasu do italské Ancony, se nadále pátrá.

Zákon džungle

S postupem času se na veřejnost dostávají svědectví o dění na lodi. Podle výpovědí zachráněných pasažérů panoval na hořícím trajektu chaos. Posádka prý cestující o požáru zprvu vůbec neinformovala a spuštěn nebyl ani žádný poplach.

Zmatek prý provázel i následnou evakuaci. „Převážil zákon džungle,“ řekla jedna z řeckých cestujících, podle které neexistovalo žádné pořadí na nástup do člunů či na vyzdvižení helikoptérou. Nikdo prý nebral ani ohled na děti.

Současně se objevují teorie o tom, kdo je za neštěstí zodpovědný. Zaznívají třeba spekulace, že požár mohl vypuknout právě v souvislosti s přepravou běženců.

„Není jasné, zda se například někteří z těch uprchlíků nenacházeli v útrobách některé z cisteren, které byly naloženy do této lodi,“ uvedl Josef Kašpar.

Podle něj se chystají i konkrétní právní kroky. Italské justiční orgány prý připravují žalobu proti kapitánovi lodi i proti rejdařské společnosti.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme