Děti budou muset na slovenských sjezdovkách nosit helmu

Slovenská vláda Roberta Fica schválila změnu zákona o horské službě, který nařizuje povinné nošení helmy. Od nového roku tak lyžaři a snowboardisté mladší 15 let musí mít na slovenských sjezdovkách přilbu. Ministerstvo vnitra věří, že se tím zvýší bezpečnost na svazích a sníží počet úrazů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí lyžaři v helmách

Mladí lyžaři v helmách | Foto: Fotobanka stock.xchng

Slovenská vláda se inspirovala například v Rakousku a především vyslyšela dlouholeté volání expertů, záchranářů i samotných sjezdařů.

Ze statistik slovenské horské služby za loňskou a letošní sezónu vyplývá, že počet úrazů na sjezdovkách stoupl o více než 20 procent.

„V zahraničí je úrazovost hlavy u takovýchto druhů sportů 19 procent. Na Slovensku je to 40 procent,“ upozornila Martina Valachová z občanského sdružení Chraňme naše děti, která zákon prosazovala.

Za jeho porušení hrozí pokuta, majitel sjezdovky také může lyžaře a snowboardisty vykázat ze svahu a v případě úrazu nemusí pojišťovna proplatit pojistné.

Změna zákona se bude platit i pro cizince. Součástí novely je také povinnost, aby děti do šesti let lyžovaly v reflexní vestě, pokud budou v lyžařské škole.

Změny se týkají také Horské služby. Ta už nebude vyžadovat po pozůstalých, aby uhradili náklady na záchrannou akci po turistovi, který zemřel v horách.

Petr Vavrouška, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme