Deutsche Welle žaluje tureckou vládu, ministr televizi zabavil záznam rozhovoru, nevyhovovaly mu otázky

Německá televizní a rozhlasová stanice Deutsche Welle (DW) zažalovala tureckou vládu. Požaduje vydání záznamu svého rozhovoru s tureckým ministrem mládeže a sportu Akifem Kiliçem, který ho nechal zabavit, když mu nevyhovovaly otázky. O žalobě dnes informoval server Spiegel Online.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá televizní a rozhlasová stanice Deutsche Welle (DW) zažalovala tureckou vládu (ilustrační foto)

Německá televizní a rozhlasová stanice Deutsche Welle (DW) zažalovala tureckou vládu (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Novinář Deutsche Welle Michel Friedman dělal rozhovor s tureckým ministrem začátkem září. Nebál se přitom ani otázek na rozsáhlé vládní čistky po nepovedeném pokusu o vojenský převrat nebo na kontroverzní výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o postavení a roli žen ve společnosti.

Dotazy tureckého ministra Kiliçe natolik pobouřily, že jeho úřad německému štábu nedovolil odejít z ministerstva mládeže a sportu, dokud neodevzdá paměťovou kartu z videokamery.

Mluvčí ministerstva později uvedl, že nahrávka byla zabavena, protože reportér kladl otázky, které nebyly předem domluveny. Takový postup ale u Deutsche Welle na pochopení nenarazil.

„Je to jasný nátlak ze strany tureckého vedení. Nemá to nic společného s právním státem a demokracií,“ uvedl ředitel DW Peter Limbourg. Silnému tlaku ze strany vládních úřadů je v Turecku podle pozorovatelů vystavena celá řada novinářů.

Německá televize se s tureckým ministerstvem snažila domluvit i za pomoci německé vlády. Když ale vypršely dva termíny, které pro navrácení materiálu stanovila, přistoupila k žalobě. Případ bude řešit soud v Ankaře.

Německo-turecké vztahy jsou v posledních měsících velmi napjaté, jejich zlepšení může nejnovější spor ještě oddálit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme