Do Británie se stěhuje rekordní počet cizinců. Vláda připravuje nový imigrační zákon

Velká Británie se potýká s rekordním počtem uprchlíků, od loňského do letošního března jich přijala tři sta třicet tisíc. Nová čísla zveřejnil tamní statistický úřad. Zpravodajská stanice BBC upozorňuje, že jsou třikrát vyšší, než původně předpokládala vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Londýně stávkují zaměstnanci metra

V Londýně stávkují zaměstnanci metra | Zdroj: Reuters

Dosavadní rekordní údaj pochází z roku 2005. Krátce po vstupu Česka, Polska a dalších zemí do Evropské unie se tehdy do Británie přistěhovalo o 320 tisíc lidí víc, než se z ní vystěhovalo.

Podle think-tanku Oxfordské univerzity Migration Observatory je patrné, že migrace do Spojeného království je na vzestupu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velká Británie se potýká s rekordním počtem přistěhovalců. Mluvil o tom londýnský zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Londýnská vláda si v roce 2010 stanovila za cíl stlačit čistou migraci na hranici 100 tisíc ročně. Tomuto záměru se ale ani nepřiblížila. Teď kvůli tomu čelí kritice, že její předpoklady jsou nereálné.

Situace se snaží využít například i šéf protievropské a protiimigrační strany UKIP Nigel Farage, který prohlásil, že Británie nemá hranice.

Vláda chce na podzim schválit nový imigrační zákon, který chce trestat ilegální přistěhovalce a ty, kdo jim poskytují práci a ubytování.

BBC ale zveřejnila další údaje, které tak poplašné nejsou. Například jen sedm procent přistěhovalců do Británie čerpalo v posledních 12 měsících některou z forem sociálních dávek. 61 procent přistěhovalců ze zemí EU má domluvenou práci již v momentu, kdy překročí hranici.

Jiří Hošek, mkp, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme