Do Evropy míří i tisíce Afghánců. Hledají bezpečí i lepší život v bohatých zemích

Utíkají před válkou a terorem. V bohatých evropských zemích hledají bezpečí i lepší život. Afghánci, Iráčané, Syřané a další se snaží hlavně přes Řecko dostat dál do Evropy. Někteří se na nebezpečnou cestu vydali už poněkolikáté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti spí v německém městě Hanau

Migranti spí v německém městě Hanau | Zdroj: Reuters

V hloučku uprchlíků postávajících na náměstí Victoria je i 35letý Ahmed. Protože patří k nejzkušenějším, vysvětluje ostatním, co a jak mají dělat. Prostředí v Aténách zná velmi dobře.

„Jsem tu už dva měsíce. Spím u kamaráda, práci ale nemám. Občas mi někdo pomůže, dá jídlo a tak," říká Ahmed s tím, že se stejně jako ostatní snaží získat telefonní kartu, aby měl výhodnější volání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Evropy míří i tisíce Afghánců. Hledají bezpečí i lepší život v bohatých zemích. Natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Chybí mu také formulář s policejním razítkem, který teď dostávají všichni běženci připlouvající na některý z řeckých ostrovů.

„Před dvěma lety jsem se snažil dostat do Velké Británie. Mou žádost o azyl ale odmítli a deportovali mě do Afghánistánu. Já se ale vrátil, nikdo mne však tehdy neregistroval,“ vysvětluje Ahmed.

U sebe tak má jako doklad plastovou kartu se svým jménem vydanou pohraniční policií Velké Británie. Protože ho však vyhostili, nemůže už o azyl v žádné zemi Evropské unie požádat. Domů se ale vrátit nechce.

„V celém Afghánistánu je to stejné. Je tam Tálibán i Islámský stát. Já jsem z Herátu, kde nás také ohrožují,“ zdůvodňuje Ahmed, proč ze země utekl, a dodává:

„Nemohu jít třeba do Saúdské Arábie. Nikdo tam nedodržuje lidská práva a oni nás ani nechtějí. V žádné ze zemí Perského zálivu. Jsou to sice bohaté státy, ale nepustí nás tam. Problémem je i jazyková bariéra.“

Domluvil by se v Íránu, který navíc s Afghánistánem přímo sousedí. Tam prý ale už vůbec nemohl odejít.

„Mluví stejnou řečí, ale Íránci jsou špatní. Zabíjejí nás. Když překročíte hranici, tak vás zastřelí. Chovají se k nám stejně nehumánně jako Arabové,“ tvrdí Ahmed. Írán přitom přijal už tři miliony afghánských uprchlíků.

V tu chvíli se od zaměstnance telefonního operátora dozvídá, že mu SIM kartu nemohou prodat. Zkusí to tedy zase zítra.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme