Do Francie přijíždí čínský prezident Chu Ťin-tao

Čínský prezident Chu Ťin-tao zahajuje státní návštěvu Francie. Do Paříže přijíždí v době, kdy západní země včetně Evropské unie požadují propuštění vězněného nositele Nobelovy ceny míru Liou Siao-poa. Experti ale nepředpokládají, že by tato otázka rozhovory Chu Ťin-taa s Nicolasem Sarkozym poznamenala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský prezident Chu Ťin-tao na vojenské přehlídce

Čínský prezident Chu Ťin-tao na vojenské přehlídce | Foto: Robert Mikoláš

Během 45tihodinového pobytu ve Francii se Chu Ťin-tao sejde se Sarkozym nejméně pětkrát a pozorovatelé už předem říkají, že půjde o pragmatická jednání. Jak uvádějí i čínští politologové, Paříž si je dobře vědoma možných následků, kdyby tlačila na Peking a požadovala propuštění vězněného čínského aktivisty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínsko-francouzských vztazích mluvil na Rádiu Česko Martin Hybler, spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii

V této souvislosti politologové připomínají reakci Číny na setkání Sarkozyho s Dalajlámou v době francouzského předsednictví EU, kdy Peking kvůli tomu zrušil společný summit se zeměmi sedmadvacítky.

Chu Ťin-tao přijíždí do Paříže v době, kdy vrcholí jednání o prodeji stovky letadel Airbus čínským společnostem za zhruba 10 miliard dolarů a před uzavřením jsou další obchody.

Podle spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii, Martina Hyblera, proto o vzájemnou spooupráci stojí hlavně Francouzi: „Francouzi se snaží Číňanům prodávat hlavně Airbusy a zařízení pro jaderné elektrárny, které Číňané hodlají budovat.“

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová, Anna Baumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme