Do Itálie připlulo víc migrantů než loni, uprchlické tábory kolabují

Počet migrantů, kteří letos po moři dorazili do Itálie, už překonal čísla za stejné období loňského roku. Podle oficiálních údajů tamního ministerstva vnitra loni do konce srpna připlulo do Itálie 116 149 lidí, letos úřady napočítaly 118 903 uprchlíků. Celkovou bilanci zvýšila zejména vlna nově příchozích z posledního týdne. Od soboty se totiž k italským břehům dostalo téměř 15 tisíc běženců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počet migrantů, kteří na člunech připlouvají do Evropy, v posledních dnech znovu vzrůstá (ilustrační foto)

Počet migrantů, kteří na člunech připlouvají do Evropy, v posledních dnech znovu vzrůstá (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Jde o velký nápor před začátkem podzimu. Převáděči využívají posledních letních dní, než přijde špatné počasí, aby do Evropy dostali co možná nejvíce lidí,“ citoval deník La Repubblica nejmenovaného představitele ministerstva vnitra.

Právě obrovský počet nových migrantů z posledních dní způsobil přetlak v uprchlických zařízeních zejména na jihu země. List La Stampa napsal, že přeplněná centra pro migranty na Sicílii kolabují, na stejný problém si stěžuje i starostka ostrova Lampedusa.

„Hotspot (přijímací středisko) na Lampeduse se propadlo do chaosu. Takhle se o uprchlíky nemůžeme postarat. Migranty je třeba okamžitě přesunout na pevninu, i s pomocí vojenských lodí,“ uvedla starostka Giusi Nicoliniová.

Lodě italské armády a nevládních organizací jen během pondělí zachránily u libyjského pobřeží na 6500 migrantů, kteří posléze zamířili do středisek v Itálii.

Itálie je hlavním cílem zejména pro běžence z Afriky, kteří do Evropy vyrážejí z Libye. Vůbec největší podíl tvoří obyvatelé Nigérie a Eritreje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme