V londýnských ulicích běželo 51 tisíc lidí. Tradiční maraton podpoří i charitu

Sportovní, společenská i charitativní akce. Tím vším je prestižní maraton, který se dnes běžel v ulicích britské metropole. Přestože počasí běžcům úplně nepřálo, londýnský maraton přilákal do ulic jako už tradičně desítky tisíc diváků, kteří vytvářili skvělou atmosféru. První běžci doběhli do cíle po dvou hodinách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnský maraton přilákal desetitisíce běžců i diváků

Londýnský maraton přilákal desetitisíce běžců i diváků | Zdroj: Reuters

Co se týče sportovní dimenze závodu, pořadatelé udělali maximum, aby dostali na start to nejlepší, co maratonský sport nabízí. Na trať vyrazilo 5 ze 7 nejrychlejších maratonců všech dob, včetně držitele traťového rekordu 2:04:29 z loňského roku Wilsona Kipsanga.

Londýnský maraton, jehož start je v Greenwichi a cíl na třídě Mall u Buckinghamského paláce, je logisticky mimořádně náročnou operací. Vždyť se během závodu třeba rozdá 750 tisíc lahví vody. Organizátoři zase museli 'prosít' žádosti uchazečů o start, kterých se sešlo 172 888. Zelenou dostalo 51 696 běžců.

Maraton sledovaly v londýnských ulicích tradičně davy lidí, počet se stabilně pohybuje kolem půl milionu, takže i na bezpečnostní opatření se klade zřetel. Všichni si pochvalovali, že opatření byla velmi nenápadná a neobtěžovala.

Londýnský maraton přilákal desetitisíce běžců i diváků | Foto: Reuters

Paula Radcliffeová běžela naposled

Velkou postavou letošního maratonu byla domácí vytrvalecká legenda Paula Radcliffeová. Ta už před závodem naznačila, že se postaví na start londýnského maratonu vůbec naposledy. Držitelka nejrychlejšího ženského času maratonské historie musela oplakat kvůli zdraví neúčast na londýnské olympiádě.

Málem musela odříct účast i v dnešním závodě, protože si v únoru zranila achillovku. Nakonec Radcliffeová běžela jen tak pro radost a byla šťastná a vděčná, že se na start závodu směla vůbec postavit. Při derniéře zvládla jednačtyřicetiletá Britka trať dlouhou 42,195 metrů za 2:36:55.

„K závodu se váže tolik drobných příběhů a je hezké být součástí toho všeho. Pro mě to je letos otázka vytvořit si na Londýn jiné vzpomínky, protože se nebudu snažit zaběhnout nejrychlejší maraton v historii. Budu si mnohem víc všímat volání diváků, protože si budu chtít odnést mé soukromé vzpomínky na zdejší maraton, který bude jistě rok od roku větší a větší akcí,“ uvedla před závodem.

Běžci v bizarních kostýmech

Londýnský maraton ukrývá stovky silných příběhů. Závod běžel třeba Claude Umuhire, který přežil genocidu ve Rwandě a osm měsíců žil coby bezdomovec v londýnských ulicích.

Maraton je tradičně plný běžců se zvláštním osudem i sportovců v kuriózních oděvech. Uběhnout 42 kilometrů je samo o sobě výkon, a co teprve když máte na sobě kostým slepice nebo běžíte převlečeni za zarámovaný obraz Mony Lisy. Další běžci pak útočili na rekord v kategorii lodiček s vysokými podpatky nebo běží v holínkách.

Londýnský maraton přilákal desetitisíce běžců i diváků | Foto: Reuters

Tyto pokusy se ale většinou váží na snahu vybrat co nejvíc peněz na dobročinné účely, boj proti zákeřným chorobám. Třeba guvernér Anglické centrální banky Mark Carney vybral v souvislosti se svým startem 62 tisíc liber, což je skvělé číslo. Maraton dnes běžely i další celebrity; pilot F1 Jenson Button, 5 členů Dolní sněmovny a taky 2690 učitelů, což bylo podle BBC nejvíce zastoupené povolání.

Vítězem letošního Londýnského maratonu se stal Keňan Eliud Kipchoge v nejlepším letošním čase 2:04:42. Cílem ženského závodu u Buckinghamského paláce proběhla jako první poprvé po 14 letech Etiopanka. Překvapivé vítězství před favorizovanými soupeřkami vybojovala Tigist Tufaová výkonem 2:23:22.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme