Do centra Paříže proudí desítky tisíc lidí, organizátoři pochodu očekávají milionovou účast

Paříž se stala asi nejhlídanějším místem na zemi. Do francouzské metropole přijíždí na pět desítek předních světových státníků. Na pozvání francouzského prezidenta uctí v Pochodu za republiku památku obětí teroristických útoků v tomto týdnu. Na manifestaci, která má ukázat solidaritu a společný vzdor vůči násilí, se čeká až milion lidí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V centru Paříže se začínají shromažďovat lidé, na manifestaci se čeká až milion účastníků

V centru Paříže se začínají shromažďovat lidé, na manifestaci se čeká až milion účastníků | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Obří manifestaci v Paříži světová média už předem hodnotí jako jednu z nejemotivnějších událostí v poválečné Francii. Organizátoři akce očekávají až milion účastníků. Do metropole se také sjíždějí státníci z evropských i dalších zemí, včetně muslimských.

Spolu s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem se na pochod vydají například německá kancléřka Angela Merkelová, britský ministerský předseda David Cameron, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, izraelský premiér Bejnamin Netanjahu, prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Česko zastupují premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Na bezpečnost účastníků pochodu dohlíží pět a půl tisíce policistů. Někteří se budou pohybovat mezi pochodujícími v civilu, na střechách domů jsou rozmístěni odstřelovači, státníky bude doprovázet 56 motorizovaných jednotek.

Policii bude pomáhat také 500 vojáků, kteří mají střežit hlavně strategická místa, která by se mohla stát terčem teroristických útoků. Policie prohledávala i kanály po trase průvodu.

Francouzský prezident se dnes dopoledne sešel s představiteli francouzských židovských komunit. Jejich předseda Roger Cukierman po schůzce řekl, že francouzská vláda slíbila, že "v případě nutnosti" bude židovské školy a synagogy chránit armáda.

PŘEHLEDNĚ: Kdo ze světových státníků se chystá na pochod do Paříže

Číst článek

Pochod začíná v 15 hodin na náměstí Republiky a zamíří k Národnímu náměstí přes Voltairův bulvár. Z bezpečnostních důvodů jsou ale připraveny dvě náhradní trasy.

„Lidé se už teď shromažďují na náměstí Republiky, pokládají květiny u pomníku, který sice symbolizuje demokratické hodnoty Francie, ale dnes připomíná hlavně památku 12 obětí teroristického útoku na Charlie Hebdo a pěti dalších, kteří zemřeli v následujících dnech,“ popisuje z Paříže zvláštní zpravodaj ČRo Vít Pohanka.

Lidé se začínají shromažďovat na pařížském náměstí Republiky před pietní manifestací | Foto: ČTK/AP

Vít Pohanka, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme