Do Pobaltí míří americké bombardéry B-52, začíná cvičení Baltops

Cvičení Baltops začíná. Vojáci Severoatlantické aliance budou na Baltu cvičit spolupráci na moři, ve vzduchu i na zemi. Kromě členských zemí NATO se manévrů zúčastní i Finsko a Švédsko. Podle Moskvy jsou vojenská cvičení severoatlantické aliance na Baltu namířena proti Rusku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strategický bombardér B-52 s bezpilotním letounem

Strategický bombardér B-52 s bezpilotním letounem | Foto: NASA

Spojené státy poslaly na cvičení do Evropy strategické bombardéry B-52. Vysílají je často i do Tichomoří a demonstrují tím schopnost nasazení zbraní nejtěžšího kalibru kdekoli na světě včetně východní hranice Severoatlantické aliance.

Manévry NATO v Pobaltí a Polsku nabraly intenzitu po ruské anexi Krymu a vypuknutí války na východě Ukrajiny.

Manévry Baltops se konají od pátku 3. června do 18. června. Spolu se státy NATO z baltského regionu se do nich zapojí i nečlenské země Finsko se Švédskem. (Pramen: ČTK)

Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg v posledních dnech zdůraznil, že to není provokace vůči Rusku, ale odpověď na jeho akce.

NATO plánuje, že v pobaltských republikách a v Polsku posílí stálou přítomnost jednotek z různých členských zemí. Potvrdit to má definitivně červencový summit aliance ve Varšavě.

Moskva cvičení kritizuje

Rusko vezme v úvahu manévry NATO při plánování rozvoje svých ozbrojených sil, upozornil v rozhovoru pro agenturu Interfax Andrej Krasov, místopředseda obranného výboru ruské Státní dumy.

Podle jeho názoru jsou tato cvičení zcela evidentně namířena proti Rusku, protože aliance si pro ně mohla zvolit kterékoli jiné moře, rozhodnutí ale záměrně padlo na Balt.

Rusko bude reagovat zvýšením počtu svých vojenských manévrů, řekl Krasov.

Ministerstvo obrany už dříve oznámilo, že v západním a jižním vojenském okruhu vytvoří tři nové divize, jejichž hlavním úkolem bude reagovat na případné hrozby ze strany NATO.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme