Do požárem zničeného tábora na Lesbu se vrátil jen zlomek migrantů. Tisícovka z nich přišla o doklady

Řecké úřady musely v pondělí kvůli požáru evakuovat přes tři tisíce migrantů z uprchlického tábora Moria na ostrově Lesbos. Oheň zničil stovky stanů a provizorních přístřešků. Zhruba tisícovka uprchlíků přišla o veškerý majetek a doklady. Podle tamních úřadů se jich následně po celém ostrově rozprchly další tisíce. Zpět do tábora se jich ale vrátilo zatím zhruba pět set.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle řeckých médií požáru v táboře předcházely nepokoje, které způsobily zvěsti, že se řecké úřady chystaly migranty přesunout do Turecka.

„Požár založili sami obyvatelé tábora, tedy migranti, kterých je tam nyní už kolem pěti tisíc. Tábor má přitom kapacitu jen tři tisíce lidí,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková-Stamu.

V řeckém uprchlickém táboru vypukl požár, před ohněm utekly tisíce migrantů

Číst článek

Část z evakuovaných migrantů se do tábora vrátila, poslední údaje mluví pouze o pěti stech navrátivších. „60 procent tábora je zničeno, stany jsou spálené a přibližně tisíc migrantů se nemá kam vrátit. Většině z nich shořel veškerý majetek včetně dokladů, kterými v některých případech měli už požádáno o azyl,“ popisuje následky požárů Dorňáková-Stamu.

Vláda podle ní uvažuje o tom, že pronajme dva trajekty, kde tyto migranty ubytuje. Doufá, že se situace uklidní a zbytek přibližně čtyř tisíc uprchlíků se do tábora vrátí. Pro jistotu ale vláda poslala na Lesbos další dvě čety speciálních policejních jednotek.

Obyvatelé tábora se bouří už několik měsíců, protestují proti podmínkám, ve kterých žijí. Situace na ostrově Lesbos a konkrétně v táboře Moria je podle Dorňákové-Stamu výbušná.

„Starosta ostrova Spyros Galinos tvrdí, že za současnou situaci na ostrově může řecká vláda, a jestliže v táboře nezavede pořádek, tak se situace na ostrově může ještě zhoršit,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu.

Vládu velmi kritizují samotní Řekové, v současnosti je v zemi už 60 tisíc migrantů.

Návratnost uprchlíků do Turecka je malá

Mnoho uprchlíků se obává deportace ze země. Dohoda s Tureckem o navrácení migrantů v praxi zatím funguje. V posledních měsících podle Dorňákové-Stamu zhruba každý měsíc z tureckých břehů připlouvá kolem stovky nových migrantů.

Za poslední tři měsíce jich bylo zpět do Turecka navráceno kolem 160. Řecká strana tvrdí, že návratnost zpět do Turecka je malá. Tvrdě kritizuje také státy EU, které nepřijímají migranty, přestože se k tomu zavázaly.

Počet uprchlíků v Řecku stoupá, vláda však zatím nenašla dostatek vyhovujících ubytovacích kapacit.

Český rozhlas, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme