Do ulic Madridu vyšly desítky tisíc lidí, svolala je levicová strana Podemos

Centrum Madridu zaplnily kolem poledne desítky tisíc lidí. Svolala je tam nová levicová strana Podemos, která se hlásí k politice řecké krajně levicové strany Syriza. Na scéně se objevila před necelým rokem a její obliba u španělských voličů roste. Podle průzkumů by v současnosti dokonce zvítězila v parlamentních volbách. Ty se budou konat v listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Desítky tisíc lidí demonstrovaly v Madridu na podporu levicové strany Podemos

Desítky tisíc lidí demonstrovaly v Madridu na podporu levicové strany Podemos | Zdroj: ČTK

Náměstí Puerta del Sol v centru Madridu, kde před čtyřmi začaly protesty takzvaných rozhořčených, dnes demonstrující zcela zaplnili.

Manifestace trvala téměř tři hodiny a počet lidí převýšil očekávání španělské strany Podemos.

Protest měl mobilizovat co největší množství voličů, a dát tak najevo vládnoucím konzervativcům i opozičním socialistům, že jejich čas už uplynul.

Lídr strany Pablo Iglesias tak stejně jako dříve provolával ‚tik tak, tik tak‘. Podle Podemos totiž vládnoucím lidovcům v čele s premiérem Marianem Rajoyem odbíjí.

Podemos se hlásí k politice řecké Syrizy

Když Iglesias mluvil o současných pravicových i levicových politicích, tak je hanlivě označoval za kastu. Lídři strany také vyjadřovali podporu řecké Syrize, k jejíž politice se španělská strana hlásí. Mezi španělskými vlajkami se tak na demonstraci objevilo i několik řeckých.

Další hesla jako ‚Politici, národ se probudil‘ nebo ‚Sjednocený národ nikdy nebude poražený‘ dokládají, že Podemos chce v listopadových volbách současnou vládu porazit.

Strana Podemos (Můžeme) vznikla v březnu 2014. Uspěla už v loňských květnových volbách do Evropského parlamentu, když získala pět mandátů. Tehdy ji podpořilo 1,5 milionu voličů.

Podemos by nyní podle průzkumů získala téměř 30 procent hlasů. To je víc, než by v současné době dostala vládní lidová strana.

Španělé, kteří se dnes vydali do centra Madridu na masovou manifestaci, také skandovali ‚Sí, se puede‘, což v překladu znamená ‚Ano, můžeme‘. Stejné heslo ‚Yes, we can‘ použil v prezidentské kampani roku 2008 i Barack Obama.

Španělé podporují stranu Podemos především kvůli tomu, že jsou znechucení dlouhotrvajícími korupčními skandály politiků, vysokou nezaměstnaností okolo 25 procent a dopady krize.

Ľubica Zlochová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme