Domy bez oken a střech. Obyvatelé východní Ukrajiny se děsí příchodu zimy

Ukrajinská vláda připravuje obyvatelstvo na tuhou zimu. Ve městech budou omezovat centrální vytápění a na spoustě míst nepoteče teplá voda. Nejhůř jsou na tom lidé ve válečných oblastech na východě země. Ti si teď na poslední chvíli snaží opravit svoje válkou poničené domky, pokud jim nějaké vůbec zbyly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce psychologů v Slavjansku

Práce psychologů v Slavjansku | Foto: Jan Šibík

Příslušníci ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace obcházejí vesnice kolem osvobozeného Slavjansku, přes které se tam a zpět převalila válka, a snaží se zmapovat rozsah škod.

V přízemních domcích zůstali hlavně staří lidé, jako paní Šura, která má problémy se sluchem. K cizím lidem je velmi nedůvěřivá, tím spíš, mají-li na sobě něco jako uniformu. Ale po chvíli začíná mluvit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se chystají Ukrajinci na nadcházející zimu, zjišťoval ve Slavjansku zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Říká, že ji tady bylo hlavně hodně smutno, protože několik týdnů se na ulicích neobjevovali vůbec žádní lidé. Ani sousedé nepřicházeli. Většina z nich utekla.

Sedm oken, všechna rozbitá

Paní Šura doplňuje, že teď všechno má – potraviny jí přinášejí z humanitární pomoci, vodu má. Ale čeho se nejvíc bojí, je to, že začnou deště, střechou začne protékat. A hlavně ji trápí okna. Doma jich má sedm a všechna jsou rozbitá.

Bojí se, že když přijde chladné počasí, bude muset z domku někam odejít. Žila tady po dobu celého ostřelování, zažila tady ty nejhorší chvíle. Musela se ovšem schovat do sklípku. Ani neví, kolik dní tam strávila. Bylo tam vlhko a syrovo.

Práce psychologů v Slavjansku | Foto: Jan Šibík

Dům bez střechy

Pan Vladimír mi ukazuje kousky střepin, šrapnelů. Vede mě dovnitř. Bomba mu zdemolovala garáž a uvnitř domu je také spoušť.

Přátelé pana Vladimíra rozebírají cihly ze zbořené garáže, čistí je, skládají do úhledných hromad a pak z nich asi postaví novou garáž a částečně i dům, který bohužel nemá střechu.

„Právě když jsem chtěl zakrýt střechu, začalo ostřelování. Voda zničila všechno, postel i další nábytek. Musím tady pořád větrat,“ dodává pan Vladimír a otevírá okna.

Tady v této vesnici u Slavjansku si všichni hodně pomáhají. A teď se musí společně připravit na zimu. Na vládní pomoc se moc spolehnout nemohou.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme