Drážďany nejsou jen Pegida, chtějí dávat najevo někteří obyvatelé města

Rok a půl po vzniku protiislámského hnutí Pegida má Sasko pověst regionu, kterému by se migranti měli zdaleka vyhnout. Útoky na uprchlická zařízení nebo pochody pravicových radikálů v ulicích kazí obraz téhle části Německa hned za českou hranicí. I v Drážďanech však žije část z milionu uprchlíků, kteří do Německa přišli loni. A spolu s řadou místních lidí nechtějí město nechat jenom xenofobům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyec Hasan (uprostřed) v drážďanské čtvrti Nové město

Libyec Hasan (uprostřed) v drážďanské čtvrti Nové město | Foto: Vojtěch Berger

Afghánský tanec nebo íránské zpěvy. Mikrofon i pódium volné pro každého zájemce. Takhle vypadá vždycky v pondělí sál jednoho z drážďanských divadel. Chodí sem uprchlíci z okolí, aby se potkali mezi sebou i s Němci.

Pondělky divadlo nevybralo náhodou. Ve stejný den si v Drážďanech dávají pravidelně sraz i příznivci hnutí Pegida.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obraz Drážďan poznamenaly akce hnutí Pegida. Někteří obyvatelé se snaží ukázat i vstřícnější tvář města. Reportáž natočil Vojtěch Berger

„S pondělními akcemi jsme začali loni na podzim, když do města skutečně dorazili uprchlíci. Do té doby Pegida hlavně vytvářela strach z něčeho, co tu vlastně nebylo. Venku bychom něco podobného nedělali, nemohli bychom zaručit bezpečnost. Tady uvnitř se ale nemusíme bát,“ říká David Brückel, který akce v divadle organizuje.

Divadlo je v Novém městě, které platí za část Drážďan přátelskou nejenom k uprchlíkům, ale k migrantům a cizincům obecně. Dojít do historického centra, kde se konají demonstrace Pegidy, však netrvá dlouho – stačí zamířit na most přes Labe a za pár minut tam člověk je.

Pravidelné pondělní demonstrace Pegidy vyhnaly z historického centra Drážďan běžné návštěvníky. Obchody hlásí propad tržeb a od letoška spustily protikampaň. Vždycky v pondělí večer je v centru spousta slev, volných vstupů a bonusových nabídek v obchodech, restauracích nebo na výstavách. To všechno dohromady by mělo vrátit do ulic život.

Do centra neradi chodí i uprchlíci z protějšího břehu Labe. Třeba Libyjec Hasan, který o této části Německa vůbec nemá iluze.

„V Sasku je velký rasismus, Drážďany jsou ještě dobré, ale Pirna a další města, to je zlé. Lidé tam mají o uprchlících špatné informace, myslí si, že všichni kradou. Nemám šanci dostat se do školy nebo sehnat práci. Chybí tu opravdové programy pro pomoc uprchlíkům,“ líčí Hasan pesimisticky.

Srovnání s venkovem však pro Drážďany vychází víc než dobře. Ve městě jsou asi čtyři tisíce uprchlíků a podle odhadů jim nárazově pomáhá až 10 tisíc místních. Každý den je také možné při několika akcích ve městě uprchlíky potkat, všechna taková setkání propaguje i město přímo na svém webu.

Tenhle signál k německým i zahraničním návštěvníkům není potřeba složitě překládat: Drážďany, to není zdaleka jenom Pegida.

Ulice v drážďanské části Nové město | Foto: Vojěch Berger

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme