Důchodci v Řecku kvůli krizi šetří, kde se dá. Snad to volby změní, doufají

Obracejí v ruce každou minci dvakrát a dobře si rozmýšlí, co a za kolik si koupí. Na důchodce v Řecku doléhá už několik let trvající krize hodně tvrdě. Kvůli rozpočtovým úsporám důchody klesly, a mnoho starých lidí proto šetří, na čem může. Často jim ale peníze nestačí ani na opravdu skromné živobytí. Doufají, že po nedělních předčasných volbách snad začne být v jejich zemi lépe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na potraviny v supermarketech nemají řečtí důchodci peníze

Na potraviny v supermarketech nemají řečtí důchodci peníze | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Centrální tržnice na ulici Athinas nabízí ovoce, zeleninu, maso a ryby za ceny, které jsou v malých obchodech nebo supermarketech nedosažitelné. Už od časného rána sem proto míří starší lidé s taškami na kolečkách, aby si nakoupili.

Pan Telemachos je v penzi 17 let. Pracoval u policie. Před dvěma lety se jeho důchod snížil skoro na polovinu toho, s čím mohl původně počítat. Byl zvyklý, že před Vánocemi dostával takzvaný 13. důchod a před Velikonocemi jeho polovinu. To je už pryč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řečtí důchodci nemají kvůli roky trvající ekonomické krizi peníze. Doufají, že po volbách se situace zlepší. V Aténách natáčel Pavel Novák

Na trh jezdí pro zeleninu, kterou jinde levněji nedostane. Teď čeká, co přinesou volby o víkendu. Jestli se pro lidi jako on něco změní.

On sám na tom ještě není tak špatně. Neživoří jako jiní. Nemůže si ale třeba dovolit koupit nic nového na sebe, nebo pořídit dárky pro vnoučata.

Jsou ale i případy opravdu chudých starých lidí, kteří jsou závislí na svých dětech. Problém ale je, že ty často nemají stálou práci a rodiče jsou pro ně přítěží.

Osmasedmdesátiletý pan Kiriakos pracoval jako učitel. Pochází z řecké menšiny v Albánii. Odtamtud dostával důchod 150 eur, tedy asi 4 200 korun. V Řecku měl příjem skoro dalších 8 tisíc. Jenže teď dostávají on i jeho žena po 120 eurech. S necelými 4 tisíci na oba se v řeckých cenách opravdu nedá vyžít.

Kampaň před řeckými volbami končí, podle průzkumů zatím vede Syriza

Číst článek

V ještě těžší situaci je paní Eftinima, která žije se synem, který ztratil práci. Ona je v této rodině tím, kdo má jediný jistý, i když bídný příjem.

„Důchod mi nestačí vůbec na nic. I sem na nákup jsem přijela metrem na černo. Nemohu dát 1,20 eura za cestu tam a zpátky,“ říká paní Eftinima.

To je pochopitelné, když se dá za euro, tedy necelých 28 korun, pořídit v tržnici kilo kuřete - třeba na polévku. Paní Eftinima nechodí do supermarketů, protože se bojí, že by tam nákup nezaplatila. Ceny tam a na tržišti jsou prý nebe a dudy.

„Nemůžu si dovolit kupovat léky. Měla bych chodit na rehabilitace, ale na to se připlácí a peníze mi na to prostě nezbývají,“ stěžuje si důchodkyně.

Řečtí důchodci chodí pro jídlo nejen na trh, ale také do městské vývařovny | Foto: Pavel Novák

Ještě hůř je na tom pan Janis, který si vystál frontu na oběd před městskou vývařovnou v centru Atén. Dostal rýži s rajskou omáčkou a salát z čínského zelí. Pracoval roky v hotelích, umí čtyři jazyky, ale nemá na to, aby si uvařil. Nemá ženu ani děti. Není, kdo by mu pomohl.

Důchod mu snížili na polovinu a po zaplacení bytu a energií na jídlo už skoro nemá. Dát každý týden v přepočtu 550 korun za potraviny je pro něj problém.

Jako kuchař pracoval v městské vývařovně pro chudé 10 let jako dobrovolník. Nikdy si ale nemyslel, že tam jednou skončí ve frontě u okénka.

Ne všichni důchodci jsou na tom ale tak špatně. Pan Dimitris Patronas pracoval v bance. Předloni odešel v rámci snižování stavů zaměstnanců do důchodu. Je mu teprve 58 let. Na důchod má ale podle řeckých zákonů nárok.

Jeho problém je, že zatím ještě žádný důchod ani nedostal. Neví, jak velký bude jeho příjem. Zatím to neví ani penzijní fond. Na výpočet důchodu stále čeká.

Už se nenecháme ponižovat, hlásá před nedělními volbami v Řecku šéf Syrizy

Číst článek

Zatím žije z úspor a z odchodného, které od banky dostal. Nestal se z něj důchodce vysedávající v kavárně u novin s cigaretou. Pracuje jako dobrovolník ve středisku vzdělávání dospělých a pomáhá jiným s hledáním zaměstnání. Zatím se o svou budoucnost nebojí.

„Jsem si jistý, že svůj důchod dostanu. Nevím, kolik to bude. Začnu mít obavy, až dostanu výměr a uvidím, jak bude můj důchod vysoký. Zatím ale nemá cenu si s tím teď dělat hlavu. Já to nijak neovlivním. Záleží na tom, co mi přizná zákon a na kolik bude tato země mít. Takže mohu zatím jen čekat,“ uzavírá pan Dimitris.

To je jediná možnost řeckých důchodců. Čekat, jestli změna vlády po nedělních volbách přinese nějaké zlepšení, nebo jestli se Řecko začne hroutit ještě více, než dnes.

Řecké politické strany | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme