Dva lidé zemřeli při explozích na předvolebním mítinku na východě Turecka

Dva mrtvé a nejméně 100 zraněných si vyžádaly exploze v Diyrbakiru na jihovýchodě Turecka během předvolebního mítinku prokurdské strany HDP. K detonacím ve městě, které je kurdskou baštou, došlo dva dny před parlamentními volbami ve chvíli, kdy mluvil lídr strany Demirtas. Zpočátku organizátoři shromáždění tvrdili, že explozi způsobilo selhání transformátoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva lidé zemřeli a nejméně sto bylo zraněno po výbuších na předvolebním mítinku na východě Turecka

Dva lidé zemřeli a nejméně sto bylo zraněno po výbuších na předvolebním mítinku na východě Turecka | Zdroj: Reuters

Představitelé HDP defekt transformátoru nakonec vyloučili. Podle nich šlo o bombový útok. Kamery posléze ukázaly, že šlo o dvě exploze v pětiminutovém sledu.

Svědci mluví o spoustě zraněných. Předseda HDP Demirtas, na jehož vystoupení v Diyarbakiru čekaly desetitisíce příznivců, vyzýval zúčastněné ke klidu.

Účastníci předvolebního shromáždění považují akci za cílenou provokaci vládní strany AKP. Po incidentu proto došlo k nepokojům. Lidí začali napadat policii, označovali prezidenta Erdogana za vraha, než vše skončilo tvrdým, ale na místní poměry celkem běžným policejním zásahem, tedy nasazením slzného plynu a vodních děl.

Prokurdská strana HDP může při nedělních volbách být rozhodujícím jazýčkem na vahách. Pokud překročí povinnou desetiprocentní hranici, nezíská vládní AKP podle všeho dost poslaneckých křesel nutných pro změnu ústavy.

Ve volbách, které se uskuteční v neděli, se hraje o to, zda se podaří změnit parlamentní systém na prezidentský s Erdoganem v čele.

AKP proto v kampani cílí právě na stranu HDP, která se snaží oslovit nejen Kurdy, ale i moderní mladou tureckou generaci, potvrzuje lídr HDP v Istanbulu Cesim Soyolu:

„AKP využívá všech prostředků, zneužívá svého postavení, policie kontroluje naše kandidáty, zabavují nám letáky. Narušují naše mítinky. Několikrát zadržely naše kandidáty.“

V posledních týdnech došlo k 168 útokům na zařízení nebo členy HDP, mimo jiné k dvěma bombovým útokům na politická sídla HDP ve městě Mercin a Adana. Pravidelně dochází k narušování mítinků. Ve čtvrtek zastřelili řidiče volebního autobusu této strany. O pokojné kampani tak nemůže být řeč.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme