Dva roky vězení za nedělní prodej. Zákon bude schvalovat polský parlament

Polský parlament bude jednat o zákazu prodeje v neděli. Návrh zákona připravily odbory Solidarity, které pod něj sehnaly podle informací polské agentura PAP přes půl milionu podpisů. Návrh počítá například s maximálním trestem až dvou let vězení pro obchodníky, kteří zákaz poruší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

supermarket

supermarket | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Současný návrh zákona hovoří o povinném zavření všech obchodů v neděli. Výjimku by měly jen třeba benzinové stanice, obchody na nádražích a hotelích či menší obchody s potravinami, ve kterých by směl prodávat jenom jejich majitel, nikoli zaměstnanci. Při projednání se může návrh ještě výrazně změnit.

Vláda strany Právo a spravedlnost je odborářům velmi nakloněná. V parlamentu má výraznou většinu, takže šance, že návrh schválí, je velká. A to i proto, že zákaz podporuje katolická církev, která chce propagovat neděli zasvěcenou bohoslužbám a rozjímání, nikoli konzumnímu lelkování v nákupních střediscích.

Současná polská vláda je v ekonomice spíš levicová - podle kritiků vysloveně až populistická, proto ji také část odborů výrazně podpořila ve volbách. Současná vláda proto také naopak podporuje požadavky odborů.

Zatím neexistuje průzkum, který by naznačoval, jaký přístup k návrhu zákona zastávají samotní Poláci. Dá se ale očekávat, že lidé, kteří volí opozici, a obyvatelé velkých měst, budou spíše proti. Poslední dobou ale v Polsku převažuje názor venkova.

V Polsku už funguje zákaz prodeje o 12 státních a církevních svátcích.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme