Eagles of Death Metal zahráli v pařížské Olympii. Přišli i přeživší z klubu Bataclan

Americká skupina Eagles of Death Metal měla opět koncert v Paříži a kromě hudby při něm šlo i o vítězství nad strachem. Kapela včera ve slavném sále Olympia symbolicky dokončila své vystoupení z loňského 13. listopadu z klubu Bataclan. To tehdy přerušil útok teroristů, který nepřežilo 90 lidí. Někteří z těch, kteří vyvázli, přišli i do Olympie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frontman americké skupiny Eagles of Death Metal Jesse Hughes při koncertu v pařížské Olympii

Frontman americké skupiny Eagles of Death Metal Jesse Hughes při koncertu v pařížské Olympii | Zdroj: ČTK

Eagles of Death Metal budou asi navždy symbolem pařížských listopadových událostí.

Do francouzské metropole se už jednou vrátili, když v hale v Bercy vystoupili po boku U2. Teď přijeli znovu – dokončit koncert, který přerušila střelba.

Přehrát

00:00 / 00:00

U pařížské Olympie, v níž se konal koncert skupiny Eagles of Death Metal, natáčel zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Vystoupení v Olympii doprovázela mimořádná bezpečnostní opatření. Legendární sál na bulváru Kapucínů byl včera doslova v obležení policistů. Stovky lidí proto čekaly u kontrol i ve chvíli, kdy už měl koncert začít.

Mezi účastníky koncertu bylo i několik stovek těch, kteří zažili loňský útok v Bataclanu. Jako třeba studentka, která přežila díky tomu, že zůstala dlouhé minuty ležet bez hnutí na podlaze.

Když vzpomíná, mluví pomalu, váží slova. Vysvětluje, že se jí podařilo skrýt se v rohu za několika lidmi, kteří už se nehýbali. Když teroristé nabíjeli samopaly, využila situace a s několika dalšími lidmi vyběhla ven. Do konce života si bude říkat, jaké měla štěstí, že zůstala blízko vchodu.

Dlouho se prý rozmýšlela, jestli na koncert v Olympii jít, nakonec se rozhodla, že půjde. „Musí vyhrát rock, a ne strach,“ říká.

Přišli i lidé, kteří skupinu před střelbou v Bataclanu vůbec neznali, jako třeba pětatřicetiletý právník z Paříže.

Ten vysvětluje, že pro něj má symbolický význam vidět znovu skupinu, která je s tragédií spojená. Svou účastí prý chtěl vyjádřit solidaritu s těmi, kteří teroristický útok nepřežili.

Skupina Eagles of Death Metal vystoupila ve vyhlášeném pařížském koncertním sále Olympia | Foto: Reuters

Jan Šmíd, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme