EK odmítá obvinění aktivistů ohledně TTIP. Dokumenty prý jen ukazují stanoviska

Evropská komise odmítla tvrzení organizace Greenpeace ohledně jednání o evropsko-americké smlouvě o volném obchodu, zvané TTIP. Aktivisté dnes zveřejnili důvěrné dokumenty z jednání, které podle nich ukazují, že by Evropa mohla ustoupit americkému tlaku například v otázce prodeje geneticky modifikovaných potravin. Evropská komise to označila za nesmysl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní evropský vyjednavač o smlouvě TTIP Ignacio García Bercero

Hlavní evropský vyjednavač o smlouvě TTIP Ignacio García Bercero | Zdroj: Reuters

Komise naprosto jasně prohlásila, že s ničím takovým souhlasit nebude, zdůraznil hlavní evropský vyjednavač Ignacio Garcia Bercero.

Upozornil na to, že zveřejněné dokumenty pouze ukazují evropské a americké stanovisko. Mezi nimi ale prý v žádném případě není shoda. To se týká i dalších kontroverzních oblastí, na které upozornil Greenpeace.

Dokumenty zachycují aktuální stav vyjednávání, která začala už před třemi lety. Americká vláda podle nich vyvíjí na Evropskou unii mnohem větší tlak, než jak se dosud předpokládalo.

Z dokumentů vyplývá, že Washington usiluje o snazší přístup na evropský trh pro americké zemědělské výrobky, obsahující i geneticky modifikované plodiny a hormonálně ošetřované maso.

Výměnou za to nabízí úlevy pro exportující evropské automobilky. Kancléřka Merkelová v reakci na únik dokumentů chce dohodu TTIP s Američany uzavřít co nejrychleji. Síla německého hospodářství závisí právě na exportu.

Uniklé dokumenty k smlouvě TTIP prý ukazují velký tlak USA na EU

Číst článek

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme