Ekologická katastrofa v Maďarsku se šíří, v Dunaji hynou ryby

Maďaři dál bojují s ekologickou katastrofou na severu země. Toxická látka, která unikla při protržení nádrže hliníkárny ve městě Ajka, se už dostala i do hlavního koryta Dunaje. Večer tam našli první mrtvé ryby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S odstraňováním jedovatého kalu pomáhají v Maďarsku i vojáci

S odstraňováním jedovatého kalu pomáhají v Maďarsku i vojáci | Zdroj: ČTK

Pitná voda zatím ohrožená není, kvalita vody se ve studních kontroluje každé dvě hodiny. Znečištění toků se ale posouvá dál – řeka Marcal je úplně bez života a v Rábě a také v Mošoňském rameni Dunaje je koncentrace zásadité látky stále vysoká a nedaří se ji rychle neutralizovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel odboru environmentálních rizik na ministerstvu životního prostředí Karel Bláha

Podle Karla Bláhy, který na českém ministerstvu životního prostředí vede odbor environmentálních rizik, teče v Dunaji tak obrovské množství vody, že už k nějaké částečné neutralizaci přirozenou cestou došlo. „Pokud ale hynou ryby, tak ten efekt není velký,“ říká Bláha.

Odkaliště tohoto typu doprovázejí podle něj velmi často těžbu kovů a nebezpečí úniku odpadu tam existuje vždy. „Podobné nádrže jsou vždy zdrojem obav a čas od času kal unikne i když ne v takovém rozsahu jako teď v Maďarsku,“ potvrdil Bláha.

Kvalitu vody s obavami sledují i další země, kterými Dunaje protéká. Připravují se například v Chorvatsku a Srbsko. Rumunsko očekává kontaminovanou vodu v sobotu večer.

Maďarsku by mohlo pomoci sousední Slovensko, pokud by pustilo do hlavního koryta Dunaje více vody. Kohoutek drží v Čunově a většina vody jde přes derivační kanál na výrobu energie v Gabčíkově.

Pomoc proudí z celé země

Místo katastrofy dnes nečekaně navštívil premiér Viktor Orbán. Nejvíce zničenou vesnici navrhuje úplně zlikvidovat. Podle něj je třeba postavit novou čtvrť a starou ponechat jako memento. Orbán také uvedl, že je zřejmé, že za havárií stojí lidská chyba.

Jak přímo z nejvíce zasažené oblasti informoval zpravodaj České televize Ladislav Kerekeš, situace na místě je stále neutěšená, lidé chodí bezradně okolo svých příbytků a většinou přišli o celý svůj majetek. Další odešli k příbuzným a už se nikdy nechtějí vrátit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na místě katastrofy je i zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš

Katastrofa vyvolala v Maďarsku obrovskou vlnu solidarity. Do oblasti míří humanitární pomoc z celé země i ze zahraničí. Hlásí se dobrovolníci, kteří jsou ochotní v postižených oblastech pomoci.

Před veřejnost poprvé předstoupil generální ředitel hliníkárenské společnosti MAL s tím, že zatím nebudou zveřejňovat žádné informace. Řekl sice, že mají určité indicie, jak k nehodě mohlo dojít, ale dokud nebudou hotové všechny expertízy, tak se k tomu nevyjádří. Sdílnější nebyla ani policie.

Na milion kubických metrů toxického kalu uniklo z odkalovací laguny u hliníkárny ve městě Ajka v pondělí. Jedovaté bahno zaplavilo oblast o rozloze čtyřiceti kilometrů čtverečních. Zahynuli nejméně čtyři lidé, včetně dvou dětí. Přibližně devadesát osob bylo hospitalizováno s chemickými popáleninami.

Podle maďarského ministerstva životního prostředí potrvá odstranění následků katastrofy nejméně rok a bude vyžadovat technickou a finanční pomoc Evropské unie.

Igor Maňour, Gregor Martin Papucsek, David Šťáhlavský, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme