Erdogan chce pokračovat v čistkách. Turky vyzývá, aby zůstali v ulicích

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naléhá na své stoupence, aby až do pátku neopouštěli veřejná prostranství a nadále mu vyjadřovali podporu. Vláda se zároveň chystá zaslat Spojeným státům a evropským zemím výzvu, aby Ankaře vydaly islámského kazatele Fethullaha Gülena a jeho stoupence. Právě svého bývalého spojence totiž Edrogan obviňuje ze zosnování převratu. V zemi mezitím pohřbili oběti krvavých střetů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecká vláda tvrdí, že už má situaci v zemi plně pod kontrolou

Turecká vláda tvrdí, že už má situaci v zemi plně pod kontrolou | Zdroj: Reuters

Smuteční modlitby se v Istanbulu zúčastnil i prezident Erdogan. Rakve byly přikryty tureckými vlajkami, a když byly přenášeny na hřbitov, lidé shromáždění u cesty provolávali provládní hesla. Podobný obřad proběhl i v Ankaře, a to za účasti premiéra Binaliho Yildirima.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Istanbulu sleduje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Počet obětí dnes turecké úřady zvýšily na 290. Mezi mrtvými je podle ministerstva zahraničí více než 190 občanů a přes 100 pučistů, dalších nejméně 1400 osob utrpělo zranění.

Erdogan dnes prohlásil, že Turecko bude nadále pokračovat v čištění státních institucí od „viru“ zodpovědného za páteční pokus o puč.

Stále jsou tak zatýkání vojáci, soudci i státní zástupci, kteří se údajně účastnili nezdařeného převratu. Zadrženo již bylo na 6000 lidí, mezi nimi i některé vysoce postavené osoby.

Úřady vydaly příkaz k zatčení prezidentova hlavního vojenského poradce Aliho Yaziciho. Uvedla to státní tisková agentura Anadolu, zatímco stanice CNN Türk již informovala přímo o jeho zadržení. Zatím není jasné, jakou roli hrál Yazici během pátečních událostí.

Turecko žádá USA o vydání duchovního Gülena. Viní ho z organizování puče

Číst článek

Turecká vláda tvrdí, že už má situaci v zemi plně pod kontrolou | Foto: Reuters

Turecko musí zachovat právní stát, varoval francouzský ministr zahraničí

Číst článek

Mezi zadrženými je také velitel letecké základny Incirlik,odkud startují vojenská letadla k operacím proti bojovníkům takzvaného Islámského státu v Sýrii a v Iráku. Turecké úřady mezitím základnu znovu otevřely a koalice v čele se Spojenými státy tak obnovila operace proti islamistům.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme