EU se zatím nechystá měnit svůj postoj k Rusku kvůli situaci na Ukrajině

Evropa zatím nebude měnit svou pozici vůči Rusku kvůli pokračujícímu konfliktu na východě Ukrajiny. Ministři zahraničí Evropské unie jednají ale o tom, jak udržet stávající sankce uvalené na Moskvu v platnosti a přitom s ní dál vést dialog.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zahraničí Německa a Rakouska Frank-Walter Steinmeier (vlevo) a Sebastian Kurz na schůzce v Bruselu

Ministři zahraničí Německa a Rakouska Frank-Walter Steinmeier (vlevo) a Sebastian Kurz na schůzce v Bruselu | Zdroj: Reuters

O pokračování nebo zrušení některých sankcí musí Unie rozhodnut nejdříve v březnu a o těch nejcitelnějších až v létě. Debata uvnitř osmadvacítky se vede o tom, jak s Ruskem dále jednat i v jiných oblastech než jsou hospodářství a politika.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU se zatím nechystá k přehodnocení svého postoje k Rusku. Z jednání v Bruselu informuje zpravodaj Pavel Novák

Unie si nechce dveře do Ruska zavřít úplně. Ke změně postoje k Rusku ale není podle některých zemí důvod.

Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius nevidí vůli Ruska cokoli změnit. Dokonce i příměří podle něj Moskva využila k zásobování separatistů.

Evropa chce v boji proti terorismu víc spolupracovat s arabskými státy

Číst článek

Ani podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka nejsou náznaky, že by se na východě Ukrajiny situace měnila k lepšímu:

„Řekl bych, že se skutečně potvrzují ta podezření, že se Rusko má zájem vytvořit zamrzlý konflikt v oblasti východní Ukrajiny.“

Moskva musí splnit podmínky pro obnovení míru na východě Ukrajiny

Nyní jsou členské státy EU přesvědčeni, že ke změně postoje k Rusku nestačí nějaké vstřícné gesto Moskvy. Musí splnit všechny podmínky obnovení míru na Ukrajině.

To znamená: respektovat hranice, tedy nepřivlastňovat si ani Krym, stáhnout z oblasti těžkou techniku a neumožnit přesuny jednotek separatistů.

Vedle toho však Evropská unie nechce spálit mosty s Moskvou, nebo trestat obyčejné ruské občany. Proto bude třeba pokračovat spolupráce v oblasti školství nebo vědy.

"Je evidentní, že Rusko se ze strategického partnera stalo strategickým sousedem," řekl po dnešní diskusi k Rusku novinářům Lubomír Zaorálek.

Pavel Novák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme