EU v pondělí rozšíří sankce kvůli Ukrajině. Navzdory dohodě o příměří

Evropská unie v pondělí přidá na svůj sankční seznam jména, na kterých se už shodli ministři zahraničí členských zemí. Novinářům to dnes na okraj summitu EU v Bruselu řekli diplomaté, podle nichž se o zrušení tohoto už dříve odsouhlaseného kroku v zásadě nemluvilo, a to ani přes zdrženlivě kladné hodnocení noční dohody o příměří na Ukrajině uzavřené v Minsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

Ministři zahraničí EU v pondělí potvrdili záměr rozšířit seznam osob a organizací se zmrazeným majetkem a zakázaným vstupem na území unie o dalších 19 lidí z Ruska i Ukrajiny a devět právnických osob.

Publikaci a tedy vstup v platnost tohoto rozhodnutí ale pozdrželi o týden právě proto, aby neohrožovali jednání v Minsku.

Pokud příměří na Ukrajině nevydrží, EU by mohla přitvrdit protiruské sankce

Číst článek

V běloruské metropoli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande dosáhli po nočním jednání s prezidenty Ruska a Ukrajiny Vladimirem Putinem a Petrem Porošenkem dohody o příměří.

Vrcholní představitelé zemí EU dnes výsledek vesměs uvítali. Všichni ale zdůrazňovali především potřebu sledovat, jestli skutečně bude uveden v život a na východě Ukrajiny v noci ze soboty na neděli skončí násilí.

Porošenko: Na rozdíl od Ruska chtěla Ukrajina příměří s okamžitou platností

Číst článek

Personální sankce se před pondělním rozšířením zatím týkají 132 osob a 29 organizací. Jména se na seznamu ocitla pro podíl na porušování územní celistvosti Ukrajiny.

Vojenská situace na východě Ukrajiny (10. února 2015) | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme