Evakuaci tábora Idomeni narušily fámy o znovuotevření hranice

Situace v uprchlickém tábořišti Idomeni u řecko-makedonské hranice se opět zkomplikovala. Část z tisíců migrantů, které se řecké úřady snaží evakuovat do vnitrozemí, se přesunula k hraničnímu přechodu. Podle agentury AFP se mezi migranty rozšířily fámy, že se hranice mezi Řeckem a Makedonií brzy opět otevře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti na řecko-makedonské hranici poblíž obce Idomeni

Migranti na řecko-makedonské hranici poblíž obce Idomeni | Zdroj: Reuters

Řecké úřady začaly v minulých dnech odvážet více jak 11 tisíc lidí, které na jejich cestě do Evropy v Idomeni nedávno zablokovalo náhlé uzavření hranice. Z provizorního tábořiště je autobusy přemísťují do vybavených středisek v řeckém vnitrozemí.

Mnoho přistěhovalců se však dnes vydalo přes pole k nedalekému hraničnímu přechodu. Stalo se tak poté, co se objevily fámy, že kolem poledne členové nevládních organizací a novináři přinutí makedonské úřady hranici opět otevřít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na řecko-makedonské hranici přiblížil novinář Tomáš Vlach

Přistěhovalci se začali shromažďovat na kolejích místní železniční tratě a za zpěvu čekali na další zájemce o vstup do Makedonie.

„Lidé jsou tady již dlouho. Myslím, že je velmi nebezpečné přecházet (do Makedonie), hlavně s dětmi, ale co máme dělat?“ řekl AFP 24letý Afghánec.

Na místě zaujali pozice řečtí policisté s ochrannými štíty. Podle novináře Tomáše Vlacha, který se na řecko-makedonské hranici pohybuje, se dav zhruba kolem 13. hodiny pokusil policisty překonat, ale nepovedlo se mu to.

Papež František se ve velikonočním poselství zastal imigrantů v Evropě

Číst článek

„Řečtí policisté se štíty a obušky svůj řetěz udrželi,“ popsal Vlach v rozhovoru pro Český rozhlas. O hodinu později podle Vlacha bylo už na stejném místě prázdno.

Kdo fámu o otevření hranice rozšiřoval, není jasné. „Sami uprchlíci tvrdí, že to byli žurnalisté, ale oni moc nerozlišují mezi žurnalisty a dobrovolníky nebo aktivisty. Řecká média to připisují dobrovolníkům. Šlo nejspíš buď o aktivisty nebo o nějako fámu, kterých se tady šíří velké množství,“ dodal Vlach.

„Pokoušíme se rozšířit naši informační kampaň vůči imigrantům. Jsou ale lidé, kteří z dosud neznámého důvodu vyvolávají falešné naděje,“ citovala AFP mluvčího místních řeckých úřadů.

Před dvěma týdny zastavila makedonská armády stovky běženců, kteří se pokusili proniknout do Makedonie z Řecka přes hraniční řeku i za cenu ohrožení svých životů. Tři Afghánci a jedna těhotná žena se utopili a ostatní byli vráceni zpět do Řecka.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme