Evropská letiště ruší stovky letů

Sníh nadále komplikuje letištní dopravu v Evropě. Nejhůře je na tom Velká Británie, kde špatné počasí uzavřelo většinu letišť a způsobilo problémy stovkám cestujících. Minimálně 300 letů dnes ruší největší německé letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a týká se to také spojů do Prahy. Kalamitu především na silnicích a železnici prožívá také severní Francie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čekání na odlet

Čekání na odlet | Foto: Tomáš Adamec

Na frankfurtském letišti opět uvízly stovky lidí. Situace je na rozdíl od soboty, kdy rozhořčené cestující musela uklidňovat policie, zatím pod kontrolou. Letiště v Hamburku a Berlíně rušila pouze lety z jiných evropských destinací, kde se potýkají s problémy. Přestože během noci v Německu opět silně sněžilo, situace na silnicích je vzhledem ke slabému provozu klidná.

Heathrow nepřijímá letadla

Sněhová kalamita uvěznila v noci na dnešek na hlavním londýnském letišti Heathrow tisíce cestujících. Dnešní vyhlídky nejsou o moc lepší. Letiště nepřijímá žádné lety, pouze zvažuje později několik dálkových umožnit.

Tisíce cestujících strávily noc na zemi v letištních halách. Byly jim slíbeny přikrývky, ale na všechny se nedostalo.

Z Heathrow mělo o tomto víkendu odletět na 400 tisíc cestujících, ale jen hrstce se to zdaří. Z druhého londýnské letiště Gatwick mělo dnes odletět na 90 tisíc cestujících, ale dopoledne už bylo zrušeno 50 letů. Také řada dalších britských letišť hlásí zpoždění a zrušení letů.

Britské letiště Heathrow bojuje s přívaly sněhu | Foto: ČTK/AP

Situace na silnicích není o mnoho lepší. Na londýnské okružní dálnici M25 byly včera dlouhé zácpy a odtahová služba AA měla napilno po celé Británii. Předpovědi počasí hovoří o pokračujícím sněžení zvláště na anglickém severovýchodě a ve Skotsku.

Kvůli potížím na železnici pak některé obchody varovaly, že zřejmě nestačí doručit včas objednané vánoční dárky.

Cestující spali v tělocvičnách škol

V důsledku uzavření letišť ve Velké Británii, musela letadla přistát v Paříži, kde strávilo noc na pět tisíc pasažérů. Kalamitu především na silnicích a železnici prožívá také severní Francie. Vlaky mají výrazné zpoždění a zlepšení nelze očekávat ani v průběhu odpoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech se sněhem informuje zpravodaj v Paříži Jan Šmíd..mp3

Stovky lidí byly nuceny přespat na letišti Roissy v Paříži a další v tělocvičnách škol, neboť hotelové kapacity stačily na přijetí dvou a půl tisíce pasažérů z odkloněných letů. Největší pařížské letiště je uzavřeno do šestnácté hodiny, i když se dělá všechno proto, aby byla letištní plocha co nejdříve připravena na odlet letadel.

V Paříži a jejím okolí nejezdí autobusy, vlaky, včetně rychlovlaků TGV mají výrazné zpoždění, silnice jsou prázdné a jsou sjízdné jen s velkými potížemi, na sníh nejsou řidiči připraveni, ve Francii nejsou zimní gumy povinné.

Potíže se sněhem hlásí i Itálie

Chaos kvůli sněhu zavládl i na letištích ve Florencii, Pise nebo Budapešti.

Jan Šmíd, Klára Stejskalová, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme