Evropská města před oslavami nového roku posilují bezpečnostní opatření

Silvestrovské oslavy v evropských metropolích budou letos pod výrazným policejním dohledem. Kontroly mají zabránit opakování atentátů z Paříže z poloviny listopadu, kde zemřelo 130 lidí. Žádné město sice nepotvrdilo konkrétní hrozbu teroristického útoku, v minulých dnech ale belgická i turecká policie zatkla několik lidí, kteří údajně útok na konci roku plánovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítání roku 2016 - důkladné bezpečnostní prohlídky u Braniborské brány v Berlíně

Vítání roku 2016 - důkladné bezpečnostní prohlídky u Braniborské brány v Berlíně | Zdroj: Reuters

V Berlíně bude poprvé v historii kolem areálu silvestrovské party u Braniborské brány dlouhý plot. Poprvé si tam také lidé oslavující nový rok nebudou smět vzít větší zavazadla. Nebezpečné předměty pořadatelé u vchodu zabaví.

Zakázány jsou také lahve s pitím, zvířata a jakékoli další větší předměty. Úřady zakázaly v širokém okolí i odpalování vlastní pyrotechniky. U Braniborské brány se k půlnoci očekává na milion návštěvníků.

Brusel zrušil všechny oficiální akce plánované na dnešní noc, včetně silvestrovského ohňostroje. „Bohužel jsme museli zrušit tradiční ohňostroj a další očekávané večerní oslavy, při kterých se mělo shromáždit v centru Bruselu mnoho lidí. Rozhodli jsme se k tomu po analýze bezpečnostních rizik. Nemohli bychom lidem zaručit bezpečnost a ta je naší prioritou,“ vysvětlil starosta Yvan Mayeur.

V Paříži úřady také původně zvažovaly, že z bezpečnostních důvodů zruší všechny novoroční oslavy v ulicích. Nakonec se rozhodly, že je umožní, ale výrazně omezí.

Například tradiční ohňostroj nahradí světelná a laserová show na Vítězném oblouku nebo Eiffelově věži. Omezený také bude přístup na třídu Champs-Elysées, která je pro Pařížany a turisty ve francouzské metropoli oblíbeným místem vítání nového roku. Na Champs-Elysées jich tak pravděpodobné dorazí méně než obvyklých 600 tisíc.

Evropská města před oslavami nového roku posilují bezpečnostní opatření. K Braniborské bráně v Berlíéně se například nesmí s většími zavazadly | Foto: Reuters

Kontroly v přístupu na hlavní silvestrovskou oslavu v centru města chystá také Madrid, Moskva nebo Vídeň.

Italská města bojují se smogem. Úřady proto mnohde zakázaly novoroční ohňostroje

Číst článek

Ohňostroje se naopak nevzdal Londýn, kde ale na bezpečnost v ulicích mimořádně dohlédnou tisíce policistů. Podle Daily Telegraphu mají na Silvestra pohotovost bez výjimky všichni z 2000 příslušníků speciálních ozbrojených složek londýnské policie. Velitel Metropolitní policie jim zrušil veškeré dovolené. Podle ostrovních médií se jedná o největší mobilizaci strážců zákona v britské metropoli během silvestrovských oslav.

Starosta Londýna Boris Johnson vyzval veřejnost, aby vyrazila do ulic, a užila si příchod nového roku stejně, jako kdykoli předtím. Hlavní ohňostroj odpalovaný na břehu Temže naproti parlamentu si podobně jako loni vychutnají naplno jen držitelé vstupenek, po kterých se jen zaprášilo.

Policie pak bude prověřovat detektorem kovů i návštěvníky největších oslav v Římě.

Podobná bezpečnostní omezení plánuje také New York. V ulicích města má být přes 5000 policistů a nasazena bude také nová, 500členná protiteroristická jednotka.

Jiří Hošek, Vojtěch Berger, Pavel Polák, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme