EBU kritizuje plány polské vlády ohledně médií. Varuje před ohrožením demokracie

Polským veřejnoprávním médiím hrozí podle oficiálního komentáře Evropské vysílací unie (EBU) zestátnění. Organizace, která sdružuje evropské veřejnoprávní stanice, včetně i Českého rozhlasu, varuje konzervativní vládu před podkopáváním demokracie v Polsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová polská premiérka Beata Szydlová

Nová polská premiérka Beata Szydlová | Zdroj: Reuters

Nový zákon o polských veřejnoprávních médiích je přímým útokem na jejich nezávislost, uvádí Evropská vysílací unie.

Žádný ministr kterékoli politické strany by podle EBU neměl mít v moderní demokratické společnosti právo přímo jmenovat a odvolat vedení televize a rozhlasu veřejné služby.

Právě s tím přitom nový polský mediální zákon počítá. Prezident Andrzej Duda ho má podepsat každým dnem.

Dosud veřejnoprávní televize, rozhlas, agentura i 17 regionálních rozhlasových stanic se podle nového zákona stanou státními podniky.

Vedle dosavadního problémového financování pomocí neefektivně vybíraných koncesionářských poplatků a reklamy se tím otevře cesta k platbám ze státního rozpočtu, které učiní média přímo závislými na vládě.

Na činnost médií bude dohlížet nová Rada národních médií, z jejíchž pěti členů jmenuje Sejm a prezident po dvou, posledního pak druhá parlamentní komora Senát. Předseda rady jmenovaný maršálkem Sejmu bude rozhodovat o obsazení funkcí ředitelů státních médií, kteří budou zároveň jejich šéfredaktory.

Po uzákonění návrhu skončí platnost smluv nejen vedoucích pracovníků, ale i všech ostatních zaměstnanců zmíněných médií. Kontrakty budou moci noví ředitelé pracovníkům obnovit na základě hodnocení jejich činnosti.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme