Evropský projekt bojuje proti nášlapným minám. Do jejich hledání se pokusí zapojit včely

Ve světě zůstává přes 100 milionů nevybuchlých min. Některé z nich jsou pozůstatky i půl století starých konfliktů. Přesto ale stále zabíjejí. Každoročně připraví o život přes 3000 lidí, v mnoha případech děti. Jedním z programů, který se jich snaží svět zbavit, je projekt Evropské unie s názvem TIRAMISU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve světě zůstává přes 100 milionů nevybuchlých min.

Ve světě zůstává přes 100 milionů nevybuchlých min. | Foto: Fotobanka Pixabay

„Projekt TIRAMISU je výzkumný program částečně financovaný Evropskou komisí. Jeho cílem je vyvinout nástroje k odstraňování min ve světě. Na projektu se podílí 28 partnerů ze zemí Evropské unie a jeden z Japonska a všechno to koordinuje Královská vojenská akademie v Belgii," popsal hlavní koordinátor iniciativy Yann Yvinec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nášlapné miny každoročně zabíjí tisíce lidí. Projekt, který si klade za cíl jejich odstranění, přiblížil Filip Nerad

Nevojenské pojmenování TIRAMISU vzniklo složením prvních písmen složitého anglického výrazu pro soubor prostředků používaných k likvidaci protipěchotních nášlapných min a nevybuchlé munice. Prostředky mají být levné a dostupné, aby si je mohly dovolit i chudé rozvojové státy. Právě ty totiž bývají minami nejvíce zamořeny.

Jedno ze zařízení pro program TIRAMISU vyvinul Vojenský ústav technického inženýrství ve Wroclavi. Malý zelený váleček s naváděcí tyčí neutralizuje rozbušky min, se kterými je pak možné bezpečně nakládat.

„Používáme výbušný náboj ukrytý v plášti válečku, který se odpaluje na dálku. Zacílí se na rozbušku, a pokud se takto podaří rozbušku zničit, mina nevybuchne," vysvětlil profesor polského vojenského ústavu Adam Januszko.

Další vynález jeho týmu má také podobu válce. Miny likviduje pomocí obrovského žáru. „Rozbuška, kterou jsme si nechali patentovat, zažehne chemickou směs, která je uvnitř. Vzniklý žár vytvoří teplotu přes 2500 stupňů Celsia. Tímto způsobem se propálí přes plášť miny až do jejích útrob, kde shoří všechny výbušné látky."

Miny by mohly hledat i včely

V rámci projektu TIRAMISU vědci zkouší i některé méně konvenční způsoby, jak zbavit svět nastražených min. Profesor Nikola Kezić ze Záhřebské univerzity se svým týmem prověřuje možnost využívat pro jejich hledání včely.

Tento hmyz totiž dokáže pomocí svého citlivého čichu rozpoznat přítomnost trinitrotoluenu, který se v minách používá. Včely tak mohou pyrotechniky navádět na místa, kde jsou miny položené.

Na chorvatské hranici jsou ještě od války miny. Běžence by měly varovat cedule

Číst článek

Pokud se tato metoda v praxi osvědčila, pomohla by vyčistit přes 800 kilometrů čtverečních půdy, která v Chorvatsku zůstává zaminovaná od války v první polovině 90. let.

„Nástroje vyvinuté v rámci projektu TIRAMISU testujeme a vyhodnocujeme v zemích, kde zůstává velké množství min, jako je právě Chorvatsko nebo Kambodža. V těchto zemích tak už některé z těchto nástrojů znají a mají tam o ně zájem,“ uvedl hlavní koordinátor evropského projektu TIRAMISU Yann Yvinec.

„Snažíme se pro ně najít i další zájemce. Těmi mohou být buď státní agentury, které organizují odstraňování min, nebo specializované firmy a nevládní organizace, které to provádějí v praxi," dodal.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme