Evropští politici chtějí kvůli hrozbě terorismu větší kontroly cestující ve vlacích

Ministři vnitra z několika zemí západní Evropy chtějí posílit kontroly cestujících v mezinárodních rychlících a na nádražích. Nástup do vlaku se tak možná brzy, podobně jako je tomu na letištích, neobejde bez důkladné prohlídky zavazadel a kontroly dokladů. Opatření mají za cíl snížit riziko teroristických útoků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnes opouštějí nádraží v Norimberku lokomotivy o poznání rychlejší

Dnes opouštějí nádraží v Norimberku lokomotivy o poznání rychlejší | Foto: Klára Stejskalová

„Hrozba teroristických útoků v Evropě je velmi silná,“ uvedl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Opatření by se měla týkat především mezinárodních rychlíků. V těch ministři zvažují zavést třeba povinné kontroly zavazadel a dokladů. Cestujícící budou možná také častěji potkávat společné hlídky policistů z těch zemí, kterými daný vlak projíždí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvahy evropských politiků o posílení kontrol ve vlacích přiblížil zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Politici to prý však s kontrolami nechtějí přehnat. „Kdyby policie kontrolovala každý pohyb lidí, bylo by to vlastně vítězství teroristů,“ zdůraznil německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Kontroly by neměly znamenat přílišné omezení svobody pohybu v rámci EU. To unijní země nechtějí dopustit.

„Posílení kontroly je možné, aniž by se kvůli tomu musela měnit pravidla o volném pohybu v rámci schengenského prostoru,“ řekl Českému rozhlasu Marc Pierini z výzkumného centra Carnegie Europe. K zavedení kontrol na hranicích podle něj není důvod.

Úvahy o posílení kontrol reagují na nedávný případ z Francie, kdy cestující mezinárodního rychlíku na poslední chvíli zastavili ozbrojeného mladíka, který se chystal začít střílet.

Experti však upozorňují, že vlaků a cestujících, kteří je používají, je příliš mnoho a případnému teroristickému útoku prý zabránit nelze.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme