Exploze v dole na východě Ukrajiny zabila zřejmě přes 30 horníků

Přes 30 lidí zřejmě zahynulo při explozi v dole na východě Ukrajiny. Neštěstí se stalo blízko Doněcku na území ovládaném proruskými separatisty. K dalším uvězněným horníkům se snaží dostat záchranáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranářské vozy u dolu Zasjaďko, kde došlo k výbuchu

Záchranářské vozy u dolu Zasjaďko, kde došlo k výbuchu | Zdroj: Reuters

Exploze nastala v 5:20 místního času na dole Zasjaďko u Doněcku. Podle prvních zpráv vyšetřovatelů ji způsobil nahromaděný metan.

Informace o počtu obětí se zatím rozcházejí. Předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman v Kyjevě oznámil, že při neštěstí zahynulo 32 lidí. Podle představitelů povstalců je potvrzena smrt zatím jednoho horníka, zraněno prý bylo dalších 14.

V době exploze bylo podle místních úřadu pod zemí 47 lidí, z nichž 33 se nacházelo přímo v místě výbuchu. Jiné zdroje hovoří až o 70 zablokovaných hornících. Záchranáři se snaží k místu neštěstí dostat, zajím z šachty vynesli pět lidí. Jejich zranění jsou podle reportéra televize Rossija 24, který je na místě, vážná.

Příbuzní horníků z dolu Zasjadko čekají na zprávy o svých blízkých | Foto: Reuters

Důlní neštěstí se mezitím stalo dalším důvodem ke sporům mezi Kyjevem a proruskými radikály. Premiér Arsenij Jaceňuk na schůzi vlády oznámil, že úřady vyslaly na pomoc zavaleným horníkům šedesátku záchranářů, povstalci je ale prý na místo neštěstí nepustili. Ke spolupráci s ukrajinskými úřady pak vzbouřence důrazně vyzval prezident Petro Porošenko.

V oblasti Donbasu jsou významné zásoby uhlí. Velkou část dolů mají nyní pod kontrolou povstalci, část šachet byla palbou poškozena nebo zatopena. Důl Zasjaďko leží jen několik kilometrů od doněckého letiště, které bylo v minulých měsících místem mimořádně tvrdých bojů.

Práce v ukrajinských uhelných dolech je dlouhodobě riziková. Šachtu Zasjaďko, která patří k největším na východě země a funguje od 50. let minulého století, postihlo několik velkých havárií. Největší z nich se stala v listopadu roku 2007, kdy při sérii explozí zahynulo 101 horníků.


Zvětšit mapu

Miroslav Karas, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme