EXPO 2015: V Miláně stojí přes 50 pavilonů, dominují jim přírodní materiály

V Miláně dnes začíná EXPO 2015. Světová výstava potrvá šest měsíců a účastní se jí přes 140 zemí, mezi nimi i Česká republika. Ta se představuje pavilonem sestaveným z modulárních prvků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český pavilon na EXPO 2015

Český pavilon na EXPO 2015 | Foto: Jaroslav Skalický

Italští organizátoři jsou spokojeni. Podle Stefana Acbana stojí na výstavišti přes 50 originálních pavilonů, které jednotlivé země postavily. Na žádné z předchozích světových výstav jich tolik nebylo.

„Řešení navrhoval švýcarský architekt Jacques Herzog, autor například olympijského stadionu v Pekingu. Je založen na principu tábora římských legií, který se v minulosti už mnohokrát osvědčil a na urbanismu spoustě dnešních měst je patrný základ dvou hlavních os,“ říká architekt Pavel Hrůza, manažer českého pavilonu.

Organizátor Stefano upozorňuje, že hlavní třída se jmenuje Decumano a je dlouhá 1,5 kilometru. Osa, která ji přetíná, se nazývá Cardo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Miláně začíná EXPO 2015. Světovou výstavu představuje redaktor Jaroslav Skalický

Podle Pavla Hrůzy je EXPO zajímavou přehlídkou architektonických nápadů:

„Je to samozřejmě taková velká směska, trošku cirkus. Výstava je mixem kultur, které s sebou přináší různé náhledy na architekturu. Některé pavilony mají obrovské rozpočty, to je na první pohled vidět. Dominují tu přírodní materiály, což se dalo očekávat vzhledem k tématice EXPO, která je poměrně ekologicky zaměřená.“

„Jsou tu určitě krásné pavilony, zajímavá architektura soudobého charakteru. Je tu vidět krásná práce s dřevem, například na francouzském pavilonu.“

Všudypřítomná je tu voda. Obklopuje celé výstaviště a na mnoha místech se rozšiřuje ve vodní plochy s vodotrysky a vodopády. Je to připomínka kdysi rozsáhlé sítě vodních kanálů v Miláně a jeho okolí.

Český pavilon je první u hlavního vchodu

Italská média už před několika týdny zařadila český pavilon mezi pět nejlepších.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Miláně dnes začíná EXPO 2015. Český pavilon představil generální komisař české účasti na EXPO Jiří František Potužník

„Byli jsme pavilon, který byl první hotový a který dokázal popsat vnitřní expozici. Bylo jasné, že expozice něco nabízí obsahově i formálně. Představuje českou vědu, objevy a patenty formou uměleckých děl současných českých tvůrců, což je přesně to, proč v minulosti EXPO vzniklo,“ vysvětluje generální komisař české účasti na EXPO Jiří František Potužník.

Podle něj má pavilon dobré předpoklady nejen díky doporučení, ale i umístění. Je totiž první, který návštěvníci uvidí, když projdou hlavním vchodem. Podle odhadů má tento vstup využít přes 13 milionů lidí.

Na EXPO 2015 je všudypřítomná voda | Foto: Jaroslav Skalický

EXPO 2015 se pokusí najít odpovědi na otázky, které se týkají zajištění dostatku kvalitních zdrojů potravin a vody pro všechny obyvatele planety. Český pavilon se věnuje některým podtématům.

„Zaměřili jsme se na prezentaci české vědy, která se vztahuje k subtématům toho velkého tématu. To je čištění vody nebo zásobování obyvatelstva pitnou vodou,“ vyjmenovává Potužník a dodává:

„Máme tady nanotechnologie, které čistí vodu. Máme tady světové prvenství vědců z Ústavu experimentální botaniky, kteří rozluštili genetický kód pšenice i dalších potravin. Mohou tak pomoci pěstovat plodiny v nehostinných oblastech. Jsou tady léky pro zvířata i pro lidi. Těch věcí je tady celkem sedm.“

První den EXPO 2015 v italském Miláně provázely i demonstrace odpůrců světové výstavy. V milánských ulicích při nich hořela auta, policie nasadila slzný plyn a údajně deset lidí zadržela.

Protesty ochromily taky dopravu, stanicí metra Pagano vlaky jen projížděly.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme