Fanoušci Islandu dobyli Azurové pobřeží, v Nice si užili historický den svého fotbalu

Fotbalové Euro má první skutečnou senzaci a Anglie zažívá po referendu o odchodu z Evropské unie další otřes. Angličtí fotbalisté prohráli v osmifinále mistrovství Evropy na stadionu v Nice 1:2 s Islandem, pro který byla už účast na tomto turnaji historickým úspěchem. Rok 2016 se dá zapsat do učebnic jako letopočet, kdy Vikingové dobyli Azurové pobřeží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modří fanoušci na Azurovém pobřeží

Modří fanoušci na Azurovém pobřeží | Zdroj: Reuters

Tyrkysová voda se vsakuje do nekonečných obrázkových pláží a doplňuje se se spoustou modrých dresů, které v Nice zaplnily nábřeží i celé město. K vidění byla i islandská fronta na zmrzlinu u jedné z rodinných cukráren na Rossettiho náměstí. Mražená pochoutka pro ně ale nebyla ničím novým.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odpoledne s Islanďany strávil v Nice reportér ČRo Jan Kaliba

„Na Islandu je zmrzlina extrémně populární, cpeme se jí i v zimě. Ale nemáme tohle úžasné počasí - jasná obloha, třicet stupňů - nádhera! My jsme rádi za pár dní, kdy je patnáct nebo dvacet, ne víc,“ říká jedna z fanynek, která zvolila vanilkovou příchuť.

V historický den svého sportu si Islanďané nepřijeli jen užít teplé počasí a studené zmrzliny. O kousek dál parta chlapíků v modrém zkouší pouštět hrůzu severskou verzí bojového tance haka. „Ne, tohle nemá žádné jméno. Ale jo, můžeme tomu tak říkat, zní to podobně,“ usmívá se fanoušek Aron.

„Jsou nás jen asi tři tisíce, ale budeme se snažit Angličanům stačit i v hledišti. Nikdy by mě nenapadlo, že budu fandit své zemi na mistrovství Evropy. My Islanďani jsme na velkých akcích vždycky fandili Anglii, ale teď je všechno jinak,“ dodal s odhodláním, jako by dopředu tušil výsledek zápasu.

Pak v Nice sice islandské skupinky pohltila anglická přesilovka. Jenže na hřišti nedokázala ani Anglie islandské fotbalisty zastavit. Ty se tak těší na čtvrtfinále s domácí Francií. „Je to největší sportovní událost v islandských dějinách,“ raduje se fanda Gutbergur.

Postupem mezi nejlepší osmičku turnaje modří jasně odpověděli třeba Cristianu Ronaldovi, který islandský tým po vzájemné remíze kritizoval za ustrašenost a malomyslnost, se kterou to prý nikam nedotáhnou.

S Islanďany se radovali na trávníku dva prezidenti, trenér Anglie rezignoval

Číst článek

„Je nás jen 350 tisíc. On je velmi dobrý, určitě druhý nejlepší Ronaldo, co kdy hrál fotbal. Ale taky je dost arogantní. Dívá se na nás ze svého trůnu a vůbec nechápe kontext. Ano, slavíme. Pro nás je tohle první velký turnaj a teď s Angličany to byl největší zápas, co jsem kdy viděl - a to je mi 44 let,“ raduje se fanoušek Johann.

Umění slavit prokazovali muži i dívky ze severu až do rána. Dokazovalo to množství klátivých postav v modrém. Pojem „Azurové pobřeží“ tak na několik hodin nabral další význam.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme