FC Liverpool ustoupil tlaku ohledně cen lístků. Nejdražší zůstanou na 59 librách

Za velké vítězství fanouškovské obce se považuje rozhodnutí majitelů fotbalového FC Liverpool. Ti se nakonec rozhodli zmrazit cenu nejdražších lístků na další dvě sezóny, a navíc se příznivcům omluvili za původní neuváženou cenovou kalkulaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci FC Liverpool s transparentem, na němž vyjadřují svou nevoli s plánovaným zdražením vstupenek

Fanoušci FC Liverpool s transparentem, na němž vyjadřují svou nevoli s plánovaným zdražením vstupenek | Zdroj: Reuters

FC Liverpool před pár dny oznámil, že nejdražší lístek na hlavní tribunu – která mimochodem dostane novou podobu – podraží pro nejatraktivnější zápasy z 59 na 77 liber. Stejně tak měla podražit nejdražší sezónní permanentka.

Proti tomu se zvedla velká nevole většiny, byť nikoli všech fanouškovských skupin legendárního klubu. Liverpool poškodilo i to, že v jednom dokumentu použil výraz „spotřebitelé“ a nikoli fanoušci.

Odpor byl tak velký, že při posledním ligovém zápase, symbolicky v 77. minutě, zhruba 10 tisíc příznivců z ochozů odešlo, což byl málo vídaný protest.

Média byla na straně nespokojených fandů, které nepřímo podpořil i trenér LFC Jürgen Klopp.

Prezident FC Liverpool Ian Ayre cenový balíček hájil s tím, že prudké zdražení vstupenek na hlavní tribunu je vytržené z kontextu.

„Budeme pořád nabízet plnohodnotný lístek pro dospělé za devět liber na ligové zápasy kategorie C. Cena 77 liber za lístek se týká jen asi 200 vstupenek na šest zápasů sezóny. Přitom nabízíme širokou škálu výhod. Tisíc lístků za poloviční cenu na každý zápas pro mladší, ale věkem už dospělé fanoušky. Dalších tisíc lístků blokujeme výhradně pro místní obyvatele,“ líčil Ayre.

Nakonec však klub tlaku ustoupil. Před několika hodinami americký majitel klubu, společnost Fenway Sports Group, vydal omluvu příznivcům, stornoval cenový balíček, a oznámil, že se cena nejdražších lístků zmrazí na dvě sezóny na hodnotě 59 liber, a že se nebude měnit ani cena nejdražší permanentky.

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp | Foto: Reuters

Američanů se dotklo, že byli označováni za „hamižné“, a že jim „jde o vlastní zisk na úkor fanoušků a klubu“.

Ohledně zvyšování cen lístků na Premier League se zrovna teď klubům argumentuje špatně, protože od příští sezóny vstupuje v platnost nová tříletá smlouva o prodeji televizních práv na ligu, která týmům vynese kolem osmi miliard liber.

Kluby se ovšem hájí tím, že mají obrovské výdaje, že je velký tlak na přivádění nových, drahých posil nebo že nabízejí atraktivní podívanou v podobě nejspíš nejlepší fotbalové ligy na světě.

Fanoušci naproti tomu upozorňují na to, že pokud kluby nechtějí, aby na zápasy chodilo vysoké procento nezaujatých a chladných turistů jako do divadla, tak musejí víc zohledňovat ekonomický potenciál toho kterého regionu. A právě Liverpool rozhodně nepatří k nejbohatším městům v Anglii.

Mimochodem zajímavé je, že nejlevněji se letos fanoušek na Premier League dostane v Leicesteru, za 22 liber. A přitom jde o vedoucí celek tabulky.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme