Fico: Pokud EU prosadí kvóty pro přijímání uprchlíků, zvážíme referendum

Pokud Evropská unie prosadí povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků, zváží Slovensko vypsání referenda. Poslancům slovenské Národní rady to oznámil premiér Robert Fico. Slovensko povinné přerozdělování uprchlíků, podobně jako další země visegrádské čtyřky včetně Česka, odmítá. Místo toho prosazuje dobrovolnou pomoc při zvládání krize s běženci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico volby prohrál

Robert Fico volby prohrál | Zdroj: Reuters

Slovenský premiér Robert Fico nevyloučil referendum o kvótách v případě, pokud se Evropské komisi i přes odpor Slovenska podaří kvóty prosadit. S partnery z visegrádské čtyřky chce dohodnout společný postup a zavedení kvót zablokovat.

„Země visegrádské čtyřky by mohly na jednání Evropské rady zablokovat povinné kvóty pro migranty. Pokud se to podaří a Evropská komise přesto prosadí povinné kvóty, vláda bude zvažovat vypsání referenda k tomuto tématu,“ řekl Robert Fico poslancům.

Případné referendum by podle něj vyhlásila vláda prostřednictvím usnesení Národní rady.

„Možná je to cesta, jak se vyhnout důsledkům rozhodnutí Komise, s nimiž vláda Slovenské republiky souhlasit jednoduše nemůže,“ dodal Fico.

Povinné kvóty nejsou podle slovenského premiéra řešením aktuální migrační krize. „Kvóty situaci žádným způsobem systémově nevyřeší. Naopak způsobí, že celý problém se k nám vrátí jako bumerang s ještě větší intenzitou,“ zdůraznil.

Podle Fica by se členské země EU měly dobrovolně, i s přihlédnutím na vlastní možnosti, rozhodovat, zda a jak se zapojí do přesídlení nebo přemístění migrantů.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme