Film Chyť Haidera prý jen posílí kult rakouského politika. Sedm let po jeho smrti

Rakouská kina začala promítat nový dokument o Jörgu Haiderovi. Někdejší šéf populistické strany Svobodných, která svojí účastí ve vládě na přelomu tisíciletí dostala Rakousko do mezinárodní izolace, zemřel před sedmi lety při autonehodě. Dnes vycházejí najevo obrovské finanční skandály, které po sobě Haider nechal. O nich se ale nový film zmiňuje pouze okrajově. Snímek nazvaný Chyť Haidera podle kritiků jenom posílí jeho kult osobnosti, který je v části Rakouska pořád živý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní místo u silnice, kde se vyboural Jörg Haider

Pietní místo u silnice, kde se vyboural Jörg Haider | Foto: Vojtěch Berger

„Jörg Haider: myslí proti velkým a srdcem pro ty malé,“ hlásá nápis na jedné z pamětních tabulek na poutním místě nedaleko zatáčky, kde politik vyletěl ze silnice údajně kvůli příliš vysoké rychlosti a navíc pod vlivem alkoholu.

Starší paní, která památku Jörga Haidera přijela do Korutan uctít až z Německa, stačí, že Haider hezky a rád zpíval, takoví lidé prý nemůžou být špatní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filmový pokus vysvětlit fenomén Haiderovy popularity představil Vojtěch Bereger

Nový dokument o bývalém úspěšném populistickém politikovi a korutanském hejtmanovi se snaží tuhle náklonnost vysvětlit.

Závin bez rozinek

Haider zpívá, Haider si potřásá stovkami rukou na mítinku, Haider se vždy usmívá. Tyhle záběry Rakušané dobře znají, belgická režisérka Natalie Borgesová k nim navíc přidala třeba vzpomínky Haiderovy matky nebo jeho sestry, která se svěřuje, že Jörg měl nejradši jablkový závin bez rozinek.

Některé recenze kritizují výsledný film jako banální. Skandál kolem zemské banky Hypo Alpe Adria, která spekulativními operacemi během Haiderovy éry dohnala Korutany až na pokraj bankrotu, se ve filmu objeví až na konci.

Podle režisérky to byl záměr, o kauzách se toho už napsalo hodně. Zajímal ji hlavně způsob, jakým Jörg Haider učaroval davům a rozšířil populismus i do zahraničí.

Jenže právě odpověď na otázky "jak a proč" podle většiny recenzí ve filmu chybí.

Navzdory názvu filmu Chyť Haidera se někdejší nejobávanější populista Evropy ani sedm let po smrti chytit nenechal.

Pietní místo u silnice, kde se vyboural Jörg Haider | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme