Finální debata kandidátů na rakouského prezidenta byla pro některé až příliš klidná

Modrý proti zelenému, tak se dá podle stranických barev jednoduše popsat boj o křeslo rakouského prezidenta. Rozhodující druhé volební kolo bude v neděli. A oba kandidáti se večer potkali v poslední, ostře sledované předvolební debatě v televizi. Bývalý šéf rakouských Zelených Alexander van der Bellen a proti němu Norbert Hofer z populistické strany Svobodných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexander van der Bellen (vlevo) a Norbert Hofer (archivní snímek)

Alexander van der Bellen (vlevo) a Norbert Hofer (archivní snímek) | Zdroj: Reuters

Poslední debata byla klidná, možná až příliš, dva experti ji v následné analýze ve studiu televize ORF označili jako nudnou. Nekřičelo se, a když už se někdo s někým hádal, tak jen kandidáti s moderátorkou, ale ne mezi sebou. Dozvěděli se tedy diváci vůbec něco nového?

Norbert Hofer znovu vysvětloval, že by jako prezident za určitých okolností mohl odvolat vládu, pokud by špatně pracovala a škodila zemi. To, že by chtěl prozkoumat mantinely dané rakouskou ústavou, ale opakuje během celé kampaně a čelí za to kritice svých odpůrců, není to tedy žádná novinka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Televizní debatu finalistů rakouských prezidentských voleb sledoval zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Alexander van der Bellen naopak nevyostřil svůj postoj proti populistům. Vládu za účasti strany Svobodných by prý coby prezident možná jmenoval do funkce, pokud by předložila nutné reformy.

Rozdílná pojetí

V televizní debatě se potvrdilo, že nedělní rakouské prezidentské volby budou soubojem dvou různých světů.

45letý Norbert Hofer chce posílit roli jednotlivých národních států v Evropské unii, je proti zrovnoprávnění homosexuálů třeba v otázkách adopce dětí a jako prezident by zastupoval především rodilé Rakušany.

Jeho protikandidát, ekonom a bývalý politik za Zelené Alexander van der Bellen je o víc než 25 let starší, po Evropské unii požaduje především akceschopnost. Jako prezident by se stavěl i za ty obyvatele Rakouska, co přišli do země jako migranti.

Do úzkých se Norbert Hofer dostal jenom jednou, když musel vysvětlovat svoji dva roky starou údajnou návštěvu Izraele. Prý ho během ní přijala i místopředsedkyně izraelského parlamentu.

Háček je v tom, že o návštěvě politika Svobodných neinformovala žádná rakouská ani izraelská média a v parlamentu si na ni taky nikdo nepamatuje.

Taková cesta by byla zvláštní i proto, že Izrael s rakouskými Svobodnými oficiálně odmítá navázat jakýkoli kontakt kvůli vazbám řady členů Svobodných na krajní pravici.

Hofer nakonec moderátorce vyčetl, že se ho snaží nachytat, nepředložil ale žádný důkaz o tom, že si návštěvu Izraele nevymyslel.

Veselých momentů bylo v bezmála dvouhodinové debatě poskrovnu. Na straně Norberta Hofera to byla třeba věta, že by coby prezident a tedy vrchní velitel ozbrojených sil podpořil větší investice do vojenské hudby, která přiláká pozornost veřejnosti k armádě.

Na straně Alexandera van der Bellena to byla zase odpověď na otázku kam by jel na první zahraniční návštěvu. Prý do Paříže, těsně po inauguraci, aby ještě stihl finále mistrovství Evropy ve fotbale.

Vojtěch Berger, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme