Hannover se obává útoku teroristů. Úřady zrušily i mezistátní fotbalový zápas

Přípravný fotbalový zápas Německa s Nizozemskem v Hannoveru byl hodinu a půl před výkopem kvůli obavám z teroristického útoku zrušen. Oznámila to německá policie, jež vyzvala diváky, aby opustili stadion. Útok podle policistů nehrozí jen na stadionu, ale v celém městě. V noci také částečně uzavřeli vlakové nádraží, kde odpálili podezřelý předmět. Ve vlaku InterCity policie dokonce objevila atrapu bomby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdný stadion v Hannoveru, kde se mělo hrát přátelské utkání mezi Německem a Nizozemskem

Prázdný stadion v Hannoveru, kde se mělo hrát přátelské utkání mezi Německem a Nizozemskem | Zdroj: Reuters

Zápasy byly zrušeny čtyři dny po teroristických útocích v Paříži, jež si vyžádaly 129 lidských životů. Důsledky atentátů pocítil i německý tým, jenž hrál v pátek přípravný duel na Stade de France a musel z bezpečnostních důvodů zůstat celou noc v šatně.

I proto se původně uvažovalo, že se zápas v Hannoveru neuskuteční, v neděli však německý svaz potvrdil, že se hrát bude.

„Zápas je zrušený. Požádali jsme diváky, aby urychleně, ale bez paniky opustili stadion,“ řekla německým médiím policejní mluvčí. Hodinu a půl před plánovaným výkopem nicméně na stadionu ještě mnoho fanoušků nebylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německé úřady v Hannoveru řeší bezpečnostní ohrožení ve městě, odmítají ale zveřejnit detailnější informace. Více zpravodaj Pavel Polák

Zhruba o hodinu dřív našla policie před stadionem podezřelý předmět – podle médií se jednalo o kufr bez majitele – a oblast kolem stadionu byla krátkodobě uzavřena.

I když se jednalo o planý poplach, stejně se nakonec zápas, jemuž měla přihlížet i kancléřka Angela Merkelová a další členové vlády, neuskuteční. Důvodem je obava, že má někdo vážné plány „něco nechat na stadionu vybouchnout“, jak řekl policejní prezident Volker Kluwe.

„Bezpečnost má vždy přednost. Jsou tu jisté obavy, které existují vždycky. Věřím policii, že rozhodla správně. Když nastanou důvody k obavám, pak musejí následovat takové kroky,“ podotkl starosta Hannoveru Stefan Schostok.

Spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière uvedl, že riziko nebezpečí bylo velké a rozhodnutí zrušit přátelský zápas mezi Německem a Nizozemskem bylo těžké, nicméně správné.

Policisté u stadionu v Hannoveru | Foto: Reuters

„Spolu s mým dolnosaským kolegou jsme se rozhodli fotbalový zápas ukončit. Nebezpečí, které hrozí Německu a Evropě, je vysoké. Situace je vážná. Říkám to už delší dobu a zdůrazňuji to od útoku v Paříži,“ prohlásil.

Co přesně hrozilo a jak se policie k informaci dostala, ovšem spolkový ministr vnitra nechtěl komentovat, a to prý s ohledem na to, že nechce šířit ve společnosti paniku.

Chovanec: Česku v souvislosti s hrozbou v Hannoveru nic nehrozí

Číst článek

Dolnosaský ministr vnitra Boris Pistorius doplnil, že zatím nikdo nebyl zadržen a že se také dosud nenašla žádná výbušnina.

V okolí stadionu, ale také na železniční stanici v Hannoveru budou nejméně do středečního rána platit zpřísněná bezpečnostní opatření.

Německá policie propustila sedm zadržených. Spojitost s útoky v Paříži se nepotvrdila

Číst článek

Podle informací německých médií přišlo varování od francouzských tajných služeb, údajný útok měl mít islamistické pozadí.

Už ráno zrušil Belgický fotbalový svaz zápas domácího vedoucího týmu žebříčku FIFA s mistry Evropy Španěly. Pořadatelé očekávali návštěvu 50 tisíc diváků.

ČTK, Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme