Francie chce i přes kritiku, aby všech 300 nelegálních tábořišť zmizelo

Francie neustupuje od své politiky vůči nelegálním přistěhovalcům. Nadále se chystá rušit nepovolená tábořiště a jejich obyvatele, kteří nesplňují podmínky pro pobyt, posílá zpět do vlasti, většinou Rumunska a Bulharska. Proti tomu se zvedla vlna kritiky jak u francouzské opozice, tak v některých institucích EU, ale kritické hlasy zazněly i z úst některých českých politiků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z táborů, kde Romové žili.

Jeden z táborů, kde Romové žili. | Zdroj: ČTK

Francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux dnes odpoledne slíbil, že i přes kritické hlasy všech 300 nelegálních tábořišť z území Francie musí zmizet. Od začátku roku opustilo Francii na 8 tisíc Rumunů a Bulharů, kteří neměli potřebné doklady k dalšímu pobytu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie Romové.mp3

Podle Hortefeuxe vzrostl za rok a půl počet jimi spáchaných trestních činů o 259 procent. A dále upřesnil, že tyto kroky nejsou v žádném případě stigmatizací některých skupin obyvatelstva, ale že není možné zavírat oči před realitou.

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner dnes přiznal, že v jedné chvíli uvažoval o rezignaci, ale také soudí, že je třeba dodržovat zákon. Žádal všechny francouzské velvyslance, aby v zemích svého působení vysvětlovali, že Francie nedělá nic špatného a že neporušuje žádné zákony ani normy EU.

Francouzi na kritiku členských států EU, včetně na kritiku českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga nereagují. Pouze chtějí, aby se na území Francie dodržoval zákon.

Jan Pokorný, Jan Richter, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme