Francie loď Mistral zatím Rusku nedodá. Počítá s odvetnými kroky ze strany Moskvy

Francie čeká na odvetnou reakci Ruska za nedodání vrtulníkové lodě Vladivostok. Paříž počítá s tím, že se Moskva obrátí na mezinárodní soudní arbitráž za nedodržení z části už zaplaceného kontraktu. Rusko teď tvrdí, že lodě nepotřebuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská válečná loď Mistral připravená pro Rusy v přístavu Saint Nazaire

Francouzská válečná loď Mistral připravená pro Rusy v přístavu Saint Nazaire | Zdroj: Reuters

Prezident Francois Hollande se rozhodl Rusku vrtulníkové lodě typu Mistral nedodat kvůli jeho roli v ukrajinském konfliktu.

K převzetí mělo dojít 14. listopadu. Moskva dala Francii ultimativní požadavek na předání lodi do konce měsíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším odkladu dodání francouzských vrtulníkových lodí Mistral do Ruska mluvil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Podle slov francouzského ministra obrany Jeana-Yvese Le Driana hodlá Rusko počkat ještě několik dní a poté přijmout další kroky, mezi které patří i řešení sporu soudní cestou.

Ruští vojenští experti i ministerstvo obrany ale náhle prohlašují, že armáda vlastně vrtulníkové lodi třídy Mistral až tolik nepotřebuje.

„Neděláme z toho tragédii. Tempo modernizace našich námořních sil se tím nesníží. Budeme proto civilizovaně jako normální lidé čekat, jak se události vyvinou,“ řekl náměstek ministra obrany Jurij Borisov.

Ruští právníci dodávají, že pokud Elysejský palác dodávku válečných lodí zruší, Moskva následný soudní spor zcela jistě vyhraje.

Loď typu Mistral je univerzálním plavidlem, které může na palubě nést 12 vrtulníků. „Posádku tvoří námořní výsadkové jednotky, kterých tam může být až 450 mužů, krátkodobě dokonce 900 mužů. Takže pokud by Rusko nasadilo podobné lodě například v Černém moři, hrozilo by, že by je mohlo uplatnit právě třeba v ukrajinské krizi,“ poznamenal komentátor ČRo Libor Dvořák.

Francouzské listy považují případ za komplikovaný i tím, že lodě sice montují v přístavu St. Nazaire, ale zároveň jsou vybaveny ruskou technologií.

Rozhodnutí prezidenta Hollanda odložit dodání lodi Vladivostok na dobu neurčitou vyvolalo ve Francii rozporuplné reakce. Podle průzkumů je 70 procent veřejnosti přesvědčeno o tom, že by země měla dostát svým závazkům.

Martin Dorazín, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme