Francie chystá odvetné kroky za zavraždění svého občana v Alžírsku

Francie je připravena podpořit jakoukoliv zemi v boji s terorismem. Vyplývá to z prohlášení prezidentské kanceláře. Kvůli teroristické hrozbě se také mají zpřísnit bezpečnostní opatření na veřejných místech a v dopravě. Paříž tím reaguje na vraždu svého občana Hervého Gourdela, kterého radikální islamisté zabili v Alžírsku. Jeho vražda vyvolala ve Francii silné emoce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alžírská vojenská vozidla prohledávají oblast v horách, kde byl Francouz ozbrojenci unesen

Alžírská vojenská vozidla prohledávají oblast v horách, kde byl Francouz ozbrojenci unesen | Zdroj: Reuters

Více než dva tisíce alžírských policistů s pomocí francouzských expertů pokračují v pátrání po islamistech, kteří zavraždili 55letého francouzského občana z Nice Hervého Gourdela, kterého unesli v neděli v horách.

K vraždě i únosu se přihlásila skupina Džund al-Chalífa, tedy vojáci chalífátu, která tvrdí, že je napojená na Islámský stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Francii vyvolala zpráva o vraždě Hervého Gourdela silnou vlnu emocí. Z Paříže se přihlásil zpravodaj Jan Šmíd

Ve Francii vyvolala zpráva o zavraždění Hervého Gourdela silnou vlnu emocí. Od rána se případu věnuje většina médii. Například deníky LeParisien a Ajourdhui přinesly na celé první stránce fotografii Hervého Gourdela s velkým a jednoznačným titulkem: Zločin.

Zprávy o velkém pohnutí přicházejí zejména z Nice, kde Gourdel žil. Vlajky na veřejných budovách tam byly staženy na půl žerdi.

Místostarosta Nice Christian Estrosi navrhl vyhlášení dne smutku na počest Hervého Gourdela a potvrdil, že v některém z příštích dnů proběhne ve městě velká manifestace k uctění jeho památky.

Portrét s francouzským horským vůdcem Hervé Gourdelem, kterého zavraždili v Alžírsku radikální islamisté, před radnicí v Saint Martinu | Foto: Reuters

Velký smutek panuje také v provensálském Saint Martinu, kde Gourdel zřídil středisko pro výcvik horských vůdců. Tam se také chystá tichá manifestace.

Francie slibuje, že vražda turisty, kterou spáchali islámští radikálové, nezůstane nepotrestaná. Mluvčí vlády oznámil, že francouzské stíhačky podnikly ráno další nálety na pozice islamistů v Iráku. Francie dnes poprvé také naznačila, že její letectvo může udeřit i na islamistické cíle v Sýrii.

Posílena jsou i vnitřní bezpečnostní opatření v zemi.

„Například tady na Champs-Élysées je mnohem více policistů než obvykle a myslím, že něco podobného bude i u ostatních památníků, na nádražích a dalších místech, kde by mohl hrozit nějaký teroristický útok“ popisuje zpravodaj ČRo v Paříži Jan Šmíd.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme