Francie se loučila s knězem, kterého zavraždili dva islámští útočníci

V katedrále ve francouzském Rouenu se tisíce lidí rozloučily s knězem Jacquesem Hamelem. Mužem, kterého před týdnem zavraždili islámští útočníci. Na jeho památku se rozezněly zvony také v České republice. Obřadu se v katedrále zúčastnily dva tisíce lidí, včetně francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuva. Neúčast prezidenta Francoise Hollanda byla avizována už dopředu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce lidí se v Rouenu rozloučily s knězem, kterého před týdnem zavraždili dva islámští útočníci

Tisíce lidí se v Rouenu rozloučily s knězem, kterého před týdnem zavraždili dva islámští útočníci | Zdroj: ČTK

Obřad, který vedl arcibiskup Rouenu Dominique Le Brun, doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Katedrála byla zaplněna už hodinu před začátkem ceremonie, stovky lidí sledovaly její průběh na velké obrazovce před gotickým chrámem bez ohledu na vytrvalý déšť.

Bez účasti veřejnosti a médií byly poté ostatky Jacquese Hamela převezeny na neznámé místo, které zůstane v utajení. Vlastní pohřeb se uskuteční jen v rodinném kruhu.

Muslimská komunita, jejíž představitelé se obřadu rovněž zúčastnili, odmítla v Saint Etienne de Rouvray pohříbít útočníka Adela Kermiche s tím, že nechce mít s vrahy kněze nic společného.

Francie kvůli radikalismu zavřela 20 mešit. Na řadě je rozklad džihádistické propagace

Číst článek

Útok se odehrál 26. července. Do kostela v městečku Saint-Étienne-du-Rouvray vtrhla dvojice mladých islamistů. Jako rukojmí držela šest lidí a pak zavraždila pětaosmdesátiletého kněze Hamela. Policisté útočníky zastřelili. Teroristická organizace Islámský stát (IS) krátce poté zveřejnila video, na němž oba útočníci přísahají věrnost šéfovi IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Po útoku se změnilo i vnímání muslimské menšiny ve Francii. Samotná muslimská komunita se přihlásila k větší zodpovědnosti. Nyní na ní bude vyvíjen větší tlak, aby pomohla s těmi, kteří se radikalizují. Ministr vnitra Cazeneuve v minulých dnech oznámil, že bylo uzavřeno několik desítek mešit, kde radikální imámové hlásili věci, které jsou v rozporu s ústavou Francie.

Ve vyšetřovací vazbě skončily dvě osoby, které údajně o útoku věděly. Zkoumá se i varianta, že útočníci jednali na nějaký přímý rozkaz ze zahraničí.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme