Francie se musí připravit na další možné atentáty, řekl premiér Valls

Francouzský premiér Manuel Valls dnes řekl, že se Francie musí připravit na další možné atentáty. Stejná hrozba ale podle něj platí i pro ostatní země Evropy. Páteční série atentátů byla podle Vallse naplánována v Sýrii. Ve Francii dál platí přísná bezpečnostní opatření a kvůli útokům se v pátek mimořádně sejdou ministři vnitra zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls | Zdroj: Reuters

„Terorismus může udeřit znovu. I v těchto dnech jsme zabránili atentátům. S touto teroristickou hrozbou žijeme a budeme žít ještě dlouho. Bez jakýchkoli pochyb je potřeba se připravit na další takové akce,“ řekl francouzský premiér Manuel Valls v rozhlasové stanici RTL.

Bez dalšího upřesnění také oznámil, že francouzské zpravodajské služby od léta zabránily několika útokům a že policie ví o dalších připravovaných akcích ve Francii i jinde v Evropě.

Francouzská policie v noci na dnešek pátrala až na 150 místech po celé zemi. Zasahovala například v Lille na severu Francie, u hranic s Belgií v Grenoblu i na pařížském předměstí Bobignyna. Na předměstí Lyonu policisté údajně našli arzenál zbraní.

„Musíme žít plnohodnotně, ale kvůli teroristické hrozbě musí být francouzský národ zároveň v pohotovosti," konstatoval dnes Manuel Valls.

„Islámský stát válku proti nám vyhrát nemůže, ale tato teroristická organizace se nás pokouší oslabit a rozdělit nás,“ dodal francouzský premiér.

Francouzská policie identifikovala čtvrtého útočníka, dál pátrá po komplici

Číst článek

Francie kvůli pátečním atentátům požádala o mimořádnou schůzku ministrů vnitra a spravedlnosti zemí Evropské unie. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve prohlásil, že je třeba jednat o boji proti terorismu na unijní úrovni.

„Boj proti terorismu musí být dále posílen na všech úrovních, na evropské i mezinárodní," napsal v prohlášení francouzský resort vnitra.

Lucembursko jako předsednická země EU poté oznámilo, že se ministři vnitra a spravedlnosti zemí Evropské unie sejdou 20. listopadu.

„Evropa stojí proti barbarství a terorismu jednotně za Francií. Po tragických událostech v Paříži mimořádné setkání ministrů posílí evropskou odpověď a zajistí plnění již přijatých opatření," uvedlo Lucembursko ke svolání ministerské schůzky.

Francouzský premiér Manuel Valls (vlevo) a ministr obrany Jean-Yves Le Drian mluví s vojáky na železniční stanici Gare du Nord | Foto: Reuters

Do boje proti Islámskému státu by se po útocích v Paříži mohla zapojit i Severoatlantická aliance. Podle bývalého velitele spojeneckých sil NATO v Evropě Jamese Stavridise by aliance mohla aktivovat článek 5 Severoatlantické smlouvy. Ozbrojený útok proti jedné nebo více členských zemí by tak byl považován za útok proti všem.

„Nejsem si vědom zásadních výhrad mezi členskými státy NATO, ale určitě se o tom povede živá debata. V případě i tak kontroverzní operace, jako bylo nasazení v Libyi, s ním nakonec souhlasilo všech 28 členů. Jsem si jistý, že když Francie o aktivaci článku 5 požádá, aliance jí vyhoví,“ řekl Stavridis britské BBC.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do boje proti IS by se mohlo zapojit i NATO. Podrobnosti má zpravodaj Jiří Hošek, komentuje velvyslanec při NATO Jiří Šedivý

Situace je podle něj srovnatelná s děním kolem teroristických útoků 11. září 2001, což byl zatím jediný okamžik, kdy se článek 5 Severoatlantické smlouvy aktivoval.

Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý dnes Českému rozhlasu řekl, že tuto možnost nelze vyloučit. Francie ale prý zatím nepožádala o svolání mimořádného zasedání rady.

„Z hlediska Francie zřejmě aliance není momentálně v první linii odpovědi na teroristické útoky. Nicméně v nějakém dalším sledu uvažování a činnosti k potření militantního islamismu nelze vyloučit zapojení Severoatlantické aliance,“ dodal Šedivý.

Bezpečnost během konference OSN

V poledne si Francie a celá EU připomměla 129 obětí pátečních útoků v Paříži minutou ticha. Prezident François Hollande dnes odpoledne promluví o situaci k poslancům obou komor parlamentu.

Ve Francii dál platí výjimečný stav, podle prezidenta Hollanda může být prodloužen až na několik měsíců. Od soboty platí také třídenní státní smutek. Do čtvrtka jsou zakázána veřejná shromáždění.

Francie také řeší problém, co s nadcházející konferencí OSN o klimatu, která v Paříži začíná 30. listopadu.

Vláda bezprostředně po útocích uvedla, že plánované zasedání nehodlá rušit či odložit. Premiér Manuel Valls dnes řekl, že žádný ze světových vůdců o posunutí konference nepožádal. Nevyloučil ale, že některé doprovodné akce budou zrušeny.

Do francouzské metropole přijede přibližně 200 zástupců států z celého světa, včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky.

Teroristické útoky ve Francii | Foto: ČTK

Jiří Hošek, Jan Šmíd, ČTK, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme