Francie se rozloučí s oběťmi teroristických útoků v pařížské Invalidovně

Francie po teroristických útocích z minulého týdne zpřísňuje bezpečnost. Do ulic například nasadí 10 tisíc vojáků. Francouzi ale zároveň nechtějí zapomenout na 17 obětí atentátů. Jak řekl premiér Manuel Valls, tento týden bude týdnem smutku. Hlavní vzpomínkové akce pak budou za přítomnosti rodin obětí v pařížské Invalidovně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pařížských ulicích jsou ještě desítky tisíc lidí

V pařížských ulicích jsou ještě desítky tisíc lidí | Zdroj: Reuters

Celonárodní smuteční akce v Invalidovně se zúčastní i francouzský prezident François Hollande. Následné pohřby obětí se už budou konat v úzkém rodinném kruhu. Některé rodiny si přejí, aby své blízké mohly pohřbít v naprostém klidu bez zájmu médií.

Čtyři zastřelení židovští návštěvníci pařížského košer obchodu budou pohřbeni v Jeruzalémě. Ve francouzské metropoli to potvrdil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který dnes místo páteční tragédie na Porte de Vincennes navštívil. Šéf izraelské vlády teď bude dojednávat podrobnosti převozu těl těchto obětí do Izraele.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se Francie rozloučí s oběťmi útoků z minulého týdne, mluvil zpravodaj ČRo v Paříži Jan Šmíd

Zatímco se ve Francii řeší, jakým způsobem nejlépe vzdát poctu těm, kteří při teroristických útocích zemřeli, ukazuje se, že i tyto pietní akty do určité míry rozdělují společnost. Někteří žáci například odmítli zachovat minutu tichu ve školách.

Na internetu se pak stále více objevují vzkazy typu "Je suis Kouachi", které se zpravodajské služby snaží nějakým způsobem podchytit. A ve Štrasburku v současnosti probíhá proces s mužem, který teroristické útoky podpořil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na místě pátečního útoku, při němž v Paříži zahynuli čtyři Židé | Foto: Reuters

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme