Francie si novelou zákona zachovává opatření z výjimečného stavu

Francouzský parlament přijal novelu zákona proti terorismu a organizovanému zločinu, který vstoupí v platnost na konci července po vypršení nynějšího výjimečného stavu, trvajícího od loňských atentátů v Paříži. Zákon zachovává důležité prvky uplatňované právě na základě výjimečného stavu, což podle mnohých kritiků znamená směřování země k faktickému policejnímu státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Také v Paříži pokračují bezpečnostní opatření

Také v Paříži pokračují bezpečnostní opatření | Zdroj: Reuters

Podle agentury AFP se zvyšuje množství prostředků k vedení vyšetřování, zavádí se možnost nočních razií a umožňuje se zabavování elektronické korespondence a zachycování telefonických rozhovorů.

Trestat se má byť jen vědomé sledování internetových stránky vybízející k teroristickým činům.

Zákon dnes schválil senát poté, co jej před týdnem odsouhlasili poslanci. Podporu měl napříč politickými stranami, jak u socialistické většiny, tak u pravicové opozice a centristů.

Dalším klíčovým opatřením je možnost měsíčního domácího vězení pro navrátilce z "dějišť operací teroristických skupin", jako je Sýrie, ale proti nimž nejsou dostatečné důkazy pro jejich zatčení. Zákon má také fakticky zajistit doživotní kontrolu nad osobami, které už byly jednou odsouzeny za terorismus.

Francouzský ministr spravedlnosti Jean-Jacques Urvoas přivítal schválení zákona, který tak "upevní francouzský model boje proti terorismu".

Výjimečný stav vyhlásil francouzský prezident François Hollande a vzápětí jej potvrdil parlament po listopadových teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly 130 mrtvých. Od té doby se několikrát prodloužil, naposledy i kvůli konání evropského fotbalového šampionátu ve Francii od června do července.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme