Francouzská policie zatkla 15letého chlapce pro podezření z plánování teroristického útoku

Francouzská policie dnes zatkla 15letého chlapce podezřelého z plánování teroristického útoku na základě pokynů, které mu francouzští islamisté na Blízkém východě dávali prostřednictvím šifrované elektronické komunikace. Jde o třetí případ zadrženého 15letého mladíka ve Francii v souvislosti s terorismem za poslední týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie

Francouzská policie | Zdroj: Reuters

Policie posledního z chlapců zadržela ráno na východě Paříže Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve si v této souvislosti postěžoval, že extremistická organizace Islámský stát k teroristické činnosti rekrutuje stále mladší lidi.

V pátek a v pondělí policie zatkla jiné dva 15leté mladíky. Nejméně dva z těchto tří podezřelých komunikovali s francouzským radikálem a členem Islámského státu Rachidem Kassimem, upozornila dnes agentura AFP s odvoláním na justiční zdroje.

Kassim, který z oblasti Sýrie a Iráku pravidelně internetem vyzývá k útokům ve Francii, byl údajně také v kontaktu s jednou ze členek ženského komanda, jež chtělo útočit na Lyonském nádraží. Ženy byly zadrženy minulý týden ve čtvrtek poté, co bylo v centru Paříže objeveno auto s nastraženými plynovými bombami.

Kassimem je podle francouzských médií spojován také s vraždou dvou policistů v Magnanville v červnu i s brutálním zabitím kněze v Saint-Etienne v červenci.

Premiér Manuel Valls v neděli řekl, že ve Francii je kvůli radikalizaci sledováno 15 tisíc osob.

Ve Francii po teroristickém útoku loni v listopadu v Paříži, při kterém zahynulo 130 lidí, platí výjimečný stav. Ten byl v reakci na červencový útok v Nice, který si vyžádal 85 životů, prodloužen do ledna příštího roku.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme