Francouzská policie zná identitu tří atentátníků, pátrá po uprchlém

Francouzští policisté už mají přesnější informace o scénáři pátečních útoků v Paříži. Stojí za ním komando, zřejmě rozdělené do tří skupin. Členové té poslední jsou stále na útěku. Na předměstí Paříže zanechali černý seat, nastoupili do připraveného vozu a zmizeli neznámo kam. Ke zjištění jejich identity by měly pomoci vzorky DNA, které policisté našli ve voze. Vyšetřovatelé potvrdili, že tři atentátnici byli francouzské národnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížské Náměstí republiky večer zachvátila panika, stovky lidí začaly z neznámého důvodu prchat. Podle policie to byl falešný poplach

Pařížské Náměstí republiky večer zachvátila panika, stovky lidí začaly z neznámého důvodu prchat. Podle policie to byl falešný poplach | Zdroj: ČTK

Tři z atentátníků, kteří útočili v pátek v Paříži, byli Francouzi a dva z nich žili v Bruselu. Vyplývá to z vyšetřování útoků. Všichni tři atentátníci byli mezi sedmi útočníky, kteří při akci zemřeli. Francouzští vyšetřovatelé zatím identifikovali tři sebevražedné útočníky.

Jedním z nich je Omar Ismail Mostefai a dalším je podle agentury AFP zatím nejmenovaný Francouz či Belgičan, jenž stejně jako Motefai útočil v koncertním sále Bataclan.

Francouzská policie mezitím vyhlásila pátrání po údajném komplici teroristů, 26letém bruselském rodákovi Salahu Abdeslamovi a zveřejnila jeho foto.

Francouzská policie pátrá po údajném komplici teroristů Salahu Abdeslamovi | Foto: ČTK/AP

Podle belgických zdrojů bude útoky vyšetřovat společný francouzsko-belgický tým a francouzští vyšetřovatelé už dorazili do Bruselu. Jeden z útočníků žil v bruselské čtvrti Molenbeek považované za centrum náboženských extremistů, kteří se připojují k radikálům v Sýrii.

Ve Francii bylo zadrženo sedm osob z Mostefaiova okolí, v Belgii bylo zatčeno rovněž sedm lidí. Devětadvacetiletý Mostefai byl identifikován podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan.

Turisté se v Paříži přestávají bát, ulice se pomalu zaplňují

Číst článek

Našla se nejméně dvě auta atentátníků. Ve voze Seat Leonu, který byl nalezen dnes na pařížském předměstí Montreuil, byly tři automatické zbraně a plné i vyprázdněné zásobníky. Další vůz Volkswagen Polo zůstal zaparkovaný před sálem Bataclan.

Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že prvořadým úkolem policie je nyní identifikovat i ostatní atentátníky. Kolik jich bylo, není jasné. Policie předpokládá, že útočili ve třech skupinách a že jedné se možná podařilo uprchnout. Sleduje se hlavně belgická stopa, protože automobily byly zapůjčeny v Belgii.

Černý Seat, který objevili vyšetřovatelé na pařížském předměstí Montreuil | Foto: ČTK/AP

V autě z Montreuil byla zřejmě jedna útočící skupina, která v pátek střílela do hostů v kavárnách a restauracích. Vyšetřovatelé se domnívají, že tato skupina po útocích vyjela z Paříže. Opuštěný automobil také znamená, že atentátníci si zřejmě auto vyměnili a pokračovali v útěku, možná do Belgie.

V Molenbeeku bylo podle starostky čtvrti Françoise Schepmansové zadrženo pět lidí. Jeden z nich je bratr muže, který vypůjčil auto, které atentátníci nechali před Bataclanem.

Francouzská policie identifikovala dva atentátníky, některým se zřejmě podařilo utéct

Číst článek

Právě jeden z mužů zadržených v Belgii je podle AFP, která se odvolává na zdroje blízké vyšetřování, bratrem druhého identifikovaného sebevražedného útočníka z Bataclanu. Tento muž byl mezitím propuštěn.

Vyšetřovatelé stále nemají informace o dalším jejich sourozenci, který by mohl být rovněž jedním ze sebevražedných atentátníků, nebo také komplicem na útěku. Na jednoho z trojice bratrů byl vydán mezinárodní zatykač.

Při sérii pátečních atentátů zahynulo podle oficiální bilance 129 lidí. Ústředí pařížských nemocnic (AP-HP) dnes zveřejnilo informaci, že v nemocnici zemřeli tři vážně zranění. Agentura AFP poté napsala, že počet obětí vzrostl na 132, ale AP-HP později vydalo prohlášení, že oficiální bilance mrtvých zůstává neměnná oproti sobotnímu stavu.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme