Francouzské zpravodajské služby se po zadržení Abdeslama obávají dalších útoků

Francie bude pokračovat ve vyšetřování loňských teroristických útoků v Paříži, i přes dopadení jednoho ze spolupachatelů atentátů Salaha Abdeslama. Uvedl to francouzský prezident Francois Hollande po jednání bezpečnostní rady státu. Zpravodajské služby se prý shodují, že v zemi po zadržení Abdeslama vzrostla hrozba dalších útoků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reportéři u domu, kde byl v pátek večer po přestřelce zadržen Salah Abdeslam

Reportéři u domu, kde byl v pátek večer po přestřelce zadržen Salah Abdeslam | Zdroj: Reuters

Prezident Francois Hollande prohlásil, že se na organizaci listopadových atentátů v Paříži podílelo víc lidí, než vyšetřovatelé původně předpokládali. Dva teroristé jsou podle něj stále na útěku. Bezpečnostní rada proto probrala i možné zavedení dalších protiteroristických opatření.

Jednání bezpečnostní rady se zúčastnil jak francouzský premiér a ministři vnitra a zahraničí, tak zástupci bezpečnostních složek.

Francouzské úřady zároveň požádaly Belgii o vydání Salaha Abdeslama. Belgické ministerstvo spravedlnosti už potvrdilo, že žádosti vyhoví.

Belgický právník Sven Mary je právníkem Salaha Abdeslama, který je spojován s loňskými atentáty v Paříži | Foto: Reuters

Abdeslamům právník ale upozornil, že předání svého klienta do Francie odmítne. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve ale trvá na tom, aby Abdeslama soudili ve Francii.

„Na jeho potrestání čekají rodiny obětí a všichni občané Francie. Abdeslamovo dopadení je důležitým úderem proti organizaci Islámský stát v Evropě. To ale neznamená, že naše odhodlání bojovat s terorismem skončí. Hrozba útoku je stále extrémně vysoká,“ řekl Cazeneuve.

Belgičtí vyšetřovatelé dnes začali Abdeslama vyslýchat. Řekl jim, že chtěl při útocích v Paříži loni v listopadu spáchat sebevražedný atentát na stadionu Stade de France. Nakonec od toho ale prý upustil.

Policie po Abdeslamovi pátrala přes 4 měsíce

Abdeslama belgická policie zatkla při akci na bruselském předměstí Molenbeek společně s dalšími čtyřmi lidmi, z toho byli tři členové rodiny, která ho ukrývala. Na stopu atentátníka se policisté dostali po úterní přestřelce s neznámými útočníky, po níž našli v bytě otisk Abdeslamova prstu.

Při včerejší přestřelce byl Abdeslam a také jeden z pěti zatčených zraněn a převezen do bruselské nemocnice. Dnes dopoledne byli propuštěni. Napsal to na Twitteru starosta Bruselu.

Policie po Abdeslamovi pátrala déle než čtyři měsíce. Celou dobu se přitom pravděpodobně skrýval v Bruselu. Podle bezpečnostního experta Františka Šulce k tomu přispěl i fakt, že se Abdeslam skrýval právě ve čtvrti Molenbeek, kde je velká hustota obyvatelstva.

„Je asi tak dvojnásobně víc osídlená než jiné čtvrti. Žije tam na nějakých 17 kilometrech čtverečních přes 90 tisíc lidí. Není tedy tak složité se v ní ukrýt, pokud člověk dodržuje určitá konspirační pravidla,“ vysvětluje.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme