Francouzský parlament schválil definitivně důchodovou reformu

Francouzský Parlament definitivně schválil důchodovou reformu. Krátce před 17. hodinou odsouhlasila text zákona i dolní komora. Penzijní reforma, v jejímž rámci by Francouzi měli odcházet do důchodu v 62 letech, tedy o dva roky později než dosud, má vstoupit v platnost v polovině listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzi se chystají k protestu proti důchodové reformě

Francouzi se chystají k protestu proti důchodové reformě | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Vláda má v národním shromáždění pohodlnou většinu, schválení reforem tak bylo jen otázkou času. Pro bylo 336 zákonodárců, proti 233.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnes schválené důchodové reformě ve francii mluvil na Radiožurnálu politolog Lukáš Macek

Podle informací z Elysejského paláce by prezident Sarkozy mohl zákon podepsat v polovině listopadu. Socialističtí poslanci jsou ale rozhodnuti dát zákon k posouzení francouzské ústavní radě, která rozhodne, jestli je text v souladu s ústavou.

Odpor části veřejnosti nepolevuje. Zítra budou ve Francii další protesty a řada firem přeruší práci. Už teď hlásí pařížské letiště Orly, že zruší polovinu letů.

„Francie sice zažívá již třetí týden stávek a demonstrací, ti, kteří ale doufali, že se jim podaří zopakovat scénář z roku 1995, kdy vláda kapitulovala a své tehdejší návrhy stáhla, se spletli. Vypadá to, že vláda věc ustojí až do konce,“ říká politolog Lukáš Macek z francouzského Dijonu.

„Myslím, že socialistická strana se spíše snaží voličům ukázat, že jejich strana udělá proti vstoupení zákonů v platnost vše. Šance, že by ústavní rada zákony shledala jako neústavní, je malá,“ pokračuje politolog a dodává:

„Skutečným problémem je to, že se jedná o další dílčí reformu, která věc řeší jen krátkodobě. Hasí jen ty nejaktuálnější problémy důchodového systému. Hned v roce 2013 začne debata o nové, systémovější reformě.“

Jan Pokorný, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme